SHARE

Петко Петков е един от онези, които не спират да работят за каузи – от политически злоупотреби в Стара Загора, през кв. „Бедечка“ до протестите срещу застрояването на Пирин.

И в тази си битка понесе жертва – тази седмица му бе запалена колата. Това стана повод и за нашия разговор.

Кой си ти? Разкажи за себе си – какво си учил, какво работиш, какво искаш да постигнеш?

Аз съм онзи, който не “пасва”. “Грешката” в програма, в която процесорът влиза, когато възникне изключение (exception) в системата.

Учил съм всичко и нищо. Изучавам технологии най-общо. Дадох шанс на българските университети. Три пъти. Последния път в Пловдивския университет. Скъсаха ме на първия изпит с въпроса “как се създава приложен софтуер”. По-късно разбрах, че “правилният” отговор е “като си го закупиш”. Съвсем сериозно.

Предполагам е излишно да задълбавам, че не съм завършил нито единият от трите.

Работя, откакто бях на 13. Всеки ден и всяка нощ. Допреди 8-9 години се занимавах предимно с музика и организиране на различен тип ивенти, разбирайте готин ъндърграунд.

Прекарах малко време в Ибиза. По-късно имах невероятната възможност да започна работа като програмист в една към днешна дата голяма софтуерна компания. Тогава бях единият от двамата първо назначени. По-късно бях teamlead на R&D отдела, допреди три години, когато пред мен се появи “скандалната” възможност да направя нещо още по-забавно – ZaraLab, сдружение (НПО), което събира и обединява млади хора от областта и с общи интереси в сферата на високите технологии. Създадохме с приятели страхотно място, тип hackerspace, което всеки може да ползва, за да си свърши някаква работа. Чудесна работилница и стотици нови инструменти, с които да създаваме и творим. Изпращат ни ги колеги от целият свят. Работя това 🙂

Свързвам хората, експериментирам. Създавам решения. създадох технологичен бизнес в Стара Загора чрез технологии, които разработвам с организация, която няма идеална цел, сиреч всеки може да ползва свободно, за да прави ако ще и същото, което и аз. Има достатъчно голям пазар и бездруго.

Искам да постигна две много прости неща – Революция и да ме пратят с еднопосочен билет на Марс. Наистина само това.

За какво се бориш?

Боря се за бъдещето. За нуждите на хората от утрешния ден. За зелена икономика и за повече дигитални инструменти в ежедневието не само на всички, ами и моето. За забавление.

Защо протестираш за Пирин?

Защото все още мога!

За какво друго протестираш, си протестирал, би протестирал?

Протестирам срещу няколко тъжни души, които се опитват да направят квартал, в старозагорския парк „Бедечка“ и тяхното общинско лоби.

Протестирам против неадекватното разхищение на общински средства за финансиране на малолетни проститутки, които да бъдат компания на същото лоби.

Протестирам против изграждането на детска площадка на най-замърсеното кръстовище в града не само защото там се намира “най-новото и модерно кафене в града”, собственост на въпросното общинско лоби, ами даже и защото това все пак е детска площадка, а там е най-запрашеният въздух в града според РИОСВ.

Протестирам срещу безхаберието на ръководители на институции, които следваше да са ни от някаква поне ползва. Онези, които с глупостта си допуснаха вместо помощ да се подиграят с баба Милка например. Над 500 души търсиха баба Милка 5 дена… Онази баба Милка, която по-късно се опитаха да ни убедят, че не са убили с безхаберие и нечовешката си ненавист в държавната “болница”, която според  “съветника” на Емил Христов е, цитирам, “стабилна” и в нея се лекуваме едва ли не по-добре от болниците на Запад.

Протестирам срещу човешката глупост.

Протестирам против невъзможността да се развивам аз, приятелите ми и онези, които искат и могат в този град.

Протестирам срещу безкрайно безотговорните институции и хора в града, пък и страната.

Ще протестирам винаги, когато виждам хора с наивни, но истински мечти, каквито са и моите – на улицата, където ИМА ЗНАЧЕНИЕ!

Кой запали колата ти?

Аз не съм умен човек, но един такъв е казал “в свят на наука и технологии никой не разбира от наука и технологии” и “ако никой не разбира от наука и технологии, кой взима решенията?”. #Кой е човек, който не разбира от наука и технологии. Разбира от бетониране на зелени площи и ви приканва да изпиете едно топло какао до една детска площадка до “най-новото и модерно кафене в Стара Загора”.

Какво се случва в България?

Всичко. Каквото си поискаш, това се случва. Мечтайте, сега ни се е паднало. Ако имате съмнения, просто си отворете по-широко очите.

Какво трябва да се случи, за да се променят нещата? Това постига ли се с протести?

Аз постигам всичко с протест. Бих заложил на дигитална революция. Там например “новите” са силни, а “старите” слаби.

А какво се случва в Стара Загора?

В Стара Загора се случват “най-новите и най-модерни” кафенета или поне едно от тях. През останалото време аз и няколко души осигурихме 4 антени с LoRa, технология, която позволява на крайни устройства да се свързват от разстояние, което в градски условия е около 2,5 – 3 километра. Напълно безплатно. Самата технология е такава, че крайните устройства изразходват изключително малко количество електроенергия, за да “пренесат” информацията до интернет, което позволява те да бъдат напълно автономни и монтирани на места, които към момента с появата на LoRa, просто не е имало финансова обезпеченост, за да бъде изградена инфраструктура от “умни” устройства, съответно да бъдат създадени истински решения на истински проблеми, с които всеки ден се борят не само всички, но и аз. Аз го наричам “дигитална нервна система”.

Една такава машинка, използваща LoRa например, сглобихме по идея на една световна зелена организация и в партньорство с един от трите най-големи технологични компании на планетата, е точно устройство за замерване на различни показатели на въздуха, разбира се, в близост до детски площадки на замърсени кръстовища на първо време.

Към системата има мобилно приложение, което се грижи да ви информира в реално време и да ви даде конкретни съвети как да се предпазите от замърсяването тогава, когато трябва.

Също работя по прогноза на база събираната информация, но не като на БАН. Според това къде и кога вие се намирате “машината” се самообучава и прави персонална прогноза. Тези неща стоят на пауза от 8 месеца и всичко, което се случва, е, че имаме детска площадка и “модерно” кафене. Споменах ли, че инвестицията е моя и на частни инвеститори, които съм убеждавал лично? Не са като представителите на клуба на работодателя например, но все пак са н’екви фирмички.

Не аз наистина ви приканвам да посетите най-новото кафене в Стара Загора при първа възможност. Все пак все нещо трябва да привлича хора към този град и аз се гордея, че го правя.

Дори специално за вас ще споделя това видео, в което взех и първите проби с прототипа на устройството, за което споменах:

Публикувахте от Petko Petkov в 30 ноември 2017 г.

Има ли сблъсък на поколенията и поколенчески проблем ли е забиването на България в нереализирания преход?

Не се бях замислял досега. Моята баба например има собствен сървър, който й направих преди време, и до някаква степен съм организирал работата и на него. Справя се доста добре и без да ме пита. Но на другите бабите не са такива. Те не искат сървъри. Те например биха ти пожелали “никога да не остарееш”. Моята баба никога няма да каже такова нещо. И между другото по нейна линия съм “поповец” (нося кръвта на Индже).

Тази колаборация от факти ме кара да съм сигурен, че тази гадост, за която ме питате, няма да “си мине” с времето и не виждам как трезвомислещ човек може да си помисли, че това може да се търпи и секунда повече, камо ли “2-3 години”!

Вярваш ли, че твоето поколение ще се пребори за по-добра България?

Аз не вярвам. Атеист съм. Аз знам – ние вече се борим и това е по-важно. Никога няма да се преборим. Но и никога няма да ни преборят. Ей такова е.

Сегашните политици обичат ли България?

Искрено се надявам.

Какво е патриотизмът според теб?

Илюзия.

SHARE
Георги Пламенов, предприемач от 20 години. Граждански активист от 2013.