SHARE

По повод скорострелното назначение на Стоян Мавродиев за директор на Българскайд банка за развитие припомняме този материал от сайта Noрешарски за връзките на тогавашния шеф на Комисията за финансов надзор с Делян Пеевски и Евелин Банев-Брендо.  

В един диалог чрез мерки, публикации и опровержения човек лесно може да се изгуби и просто да остане с лош вкус, че има нещо нередно в това да пишеш за връзките на шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев с осъдения за трафик на наркотици Евелин Банев-Брендо. „И именно това е целта на обявената от медиите на Делян Пеевски война срещу „Алфа финанс холдинг“, пише седмичникът „Капитал“ в новия си брой.

В продължение на няколко седмици, като по учебник по пропаганда, около един верен факт (пенсионните фондове на „Доверие“ и „Алианц“ имат инвестиции в „Алфа финанс холдинг“ и свързани с него лица), изваден от всякакъв контекст, в медийното пространство се разпространиха поне десетина откровени лъжи, всяка с определена цел, твърди изданието. Публикувани първо от агенция БГНЕС, а след това препечатани от медиите на Пеевски.

Според бизнес седмичника за това, че обвиненията в източване се пропукват, говори фактът, че ръководствата на двете най-големи пенсионни дружества в страната, контролиращи половината от парите за допълнителна пенсия, директно опровергаха изводите на БГНЕС и се усъмниха в законността на мерките на КФН. „Такова остро становище спрямо регулатор, от който бизнесът им е много зависим, е рядко и показателно“, пише медията.

В интервю за „Медиапул“ Иво Прокопиев посочва две причини за атаката на медийната империя „Пеевски-Кръстева“ – връзка между атаките от страна на комисията срещу дейността на „Алфа финанс“ и публикации на „Капитал“ и „Дневник“ по темата „Брендо“ и призоваването на председателя на КФН г-н Стоян Мавродиев за свидетел по това дело. Всеки път, когато има публикация по темата, следва вълна проверки и няколко десетки административни мерки срещу фирми от групата и техни партньори от финансовия пазар. Според него това е недопустимо и незаконно.

Според източник на „Капитал“ United Capital вече е подал заявление в БНБ за получаване на лиценз за придобиване на 20% от Токуда банк, каквито намерения дружеството официално обяви. От централната банка официално отрекоха при тях да е постъпило подобно искане. Ако обаче сделката там е на финалната права, това би означавало, че кампанията с фалшивото източване на „Доверие“ идва точно навреме, за да осигури нужната димна завеса. Съвпадението на процедурата за Токуда банк и поредната кампания на медиите на Пеевски и Василев косвено доказва и интереса им в United Capital. Контролираната от Цветан Василев КТБ има нужда от още една банка в групата, за да може да изпълни изискванията за под 25% концентрация на държавни средства от едно предприятие в една финансова институция.

Можете да прочете подробности в материала на в. „Капитал“ – „Пеевски и Мавродиев – в съюз за „Доверие“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.