SHARE

Делян Пеевски и Йордан Цонев щели да предложат законопроект, с който да разкрият вторичното разграбване на активи на КТБ?!

Ощипете се. Не спите, вече е ден.

По същия начин двамата предложиха законопроект за разкриване и притежание на важни активи през офшорни компании. Помните ли!! И се появи „Виафорт“ – изобщо не е офшорна компания. Изобщо не е Пеевски зад нея. И изобщо не атакува „Дунарит“.

Нито че актив на КТБ – една печатница, която се води по стойност около 50 милиона, се „приватизира“ през синдици за няколко милиона. И сделката с „Булгартабак“ и т.н. и т.н.
Истината е, че на Пеевски срочно му трябва изпиране на имиджа, особено във връзка с разследването в САЩ по КТБ и закона „Магнитски“. И затова се наемат лобистки компании, пиарите провеждат медийни кампании.

Той е пречка и за ДПС – защото с него не могат да влязат във властта при никаква конфигурация. Пеевски е политически токсичен.

От повече от година разбра, че това с прякото присвояване на бизнес няма перспектива, защото заграбените активи трябва да се управляват, а такива умение, структури и кадри няма. Случаят с „Булгартабак“ е показателен – именно поради репутационен риск купувачите на търговските марки според сведения в медиите са се отказали.

Затова в ход е новата тактика – първо одържавяваме, след това овладяваме и контролираме големите поръчки на вход и изход – тактиката „Мултигруп“ спрямо „Кремиковци“ в средата на 90-те години.

Това е Путинов модел – номинално частна собственост да бъда функция на волята на Вожда в случай колективния вожд – Пеевски, Цацаров, Борисов. Но и за това трябва изпиране на имиджа на Корпулентния – чрез действията си той стигна границата на собственото си отрицание и вече не е полезен нито на Доган, нито на ДПС, нито на Борисов, нито на себе си. Дори пречи на еврокариерата на Цацаров. За това се е снишил и говори през Цонев. Зад кадър.

Да не говорим, че в САЩ нещата не се развиват в негова полза.

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора с негово разрешение. Заглавието е на редакцията на „Терминал 3“.

Снимка: Веселин Боришев/Клуб Z

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.