SHARE

“Честит Великден! Да сте живи и здрави, всички да сме живи и здрави. Успехи и все напред!”

Тази наглед прозаична честитка за Великденските празници съвсем спокойно можеше да идва от който и да е българин, живеещ извън границите на родината – с усмивка, с надежда, с оптимизъм за бъдещето. Вместо това дойде от първия (и може би готвещ се да е единствен) човек в държавата – премиера Борисов, във Facebook, с характерната за него простота на изказа и с основно послание “аз съм един от вас”. Липсваха само няколко начервени яйца, икона и “отбелязване” на 50 приятели във видеото, за да бъде Борисов наистина един от всички.

И яйцата, и отбелязванията обаче не закъсняха. След повече от страстната си седмица, българи, живеещи в Оксфорд, Лондон, Сан Франциско, Масачузетс, Чикаго, Мейн, Синсинати, Вашингтон, Ню Йорк, Сан Хосе, Виена, Льовен, Мелбърн и още редица градове се включиха в акцията “Великденски яйца за #ИК”. Главната й цел беше да насочи вниманието към последните промени в Избирателния кодекс, на практика лишили стотици хиляди българи в чужбина от правото да гласуват.

“Да направим глобална акция, като използваме традицията за боядисване на Великденските яйца, и дадем своя глас като напишем или изрисуваме на тях #Вето, #ИскамДаГласувам, #стигатрИКове. Ще направим снимки с послания и ще запишем кратко видео, в което казваме, че не ни е празнично. Като ги качваме във Facebook, да правим check-in в Президентството”, гласяха ясните насоки на инициаторите.

Причините те да чувстват, че с промените в Избирателния кодекс политиците са ги “направили по-малко българи”:
1) В местата с консулства и дипломатически представителства ще има максимум по 1 секция.
2) За разкриване на секции извън тези места в Европейския съюз ще се изискват 100 заявки, вместо настоящите 40.
3) Премахва се автоматично разкриване на секции в местата, където на последните избори е имало поне 100 гласували.
4) Приема се отваряне на по 1 секция извън ЕС в градове без консулство/посолство с над 1 млн. жители.

Десетките снимки на яйца с изрисувани призиви не закъсняха. По-активните общности записаха и видеа, като цялото послание бе сглобено и в продължителен клип, “дошъл” от всички точки на света.

Междувременно в два от най-големите европейски градове – Лондон и Париж, българи проведоха протестни действия на символични точки. На акцията под надслов #ПазимСиМеста пред посолството ни в британската столица бяха опънати палатки, а чрез импровизирана томбола протестиращите си разпределиха реда за чакане на големите опашки, които се очакват на изборите, ако бъдат запазени настоящите правила за разкриване на секции. Живеещи в Париж българи се събраха на брега на р. Сена с плакати “Върнете ми свободата да гласувам!” и “Ние обичаме България, а вие – властта!”.

В понеделник живеещият в Канада Красимир Гаджоков се обърна чрез отворено писмо в личния си блог към Председателя на Народното събрание Цецка Цачева „Не съм ви упълномощил да представлявате моята власт с непроверени слухове, измислици и преувеличения“.

Не закъсня и реакцията от президентската институция.

“Специален юридически екип проследява текст по текст всичко, чуваме и гражданите, както и българите в чужбина, които са неразделна част от нашата родина. Искам да им кажа, че техният глас ще бъде чут”, каза президентът Росен Плевнелиев в Копривщица в неделя. Гостуването му по повод 140-годишнината от избухването на Априлското въстание и празника на възрожденския град неизбежно включваше и въпроси от медиите за евентуално вето на някои от променените текстове в Изборния кодекс.

Сега погледите на стотици хиляди българи от целия свят са насочени към “Дондуков” №2.

Кого лишиха управляващите от глас – прочетете и анализа на Румен Петров за ефекта от промените в ИК.

Сн. Пепа Парина, кавър на събитието „Великденски яйца за #ИК“