SHARE

В обръщението си към града и към света Urbi et Orbi по повод Рождество Христово папа Франциск сравни опасния път на днешните имигранти с този на Мария и Йосиф до Витлеем.

„Виждаме Иисус по лицата на много сирийски деца, още белязани от войната, причинила толкова кръвопролития. Дано Сирия най-накрая възстанови уважението си към достойнството на всеки човек със споделената отдаденост да възстановим обществото, без значение от етническите или религозните привързаности“, заяви папата, като спомена също страдащите деца в Ирак, Йемен, Южен Судан, Сомалия, Бурунди, Конго, Централната африканска република и Негерия.

„Ние виждаме стъпките на милиони хора, които не избират да си отидат, но са принудени да се разделят с близките си, които са експулсирани от земите си“, допълни той.

„В много случаи това пътуване е изпълнено с надежда, изпълнено е с бъдеще, но в много други случаи това пътуване има само едно име – оцеляване. Оцеляване от днешните Ироди, които, за да наложат властта си и да увеличат богатствата си, не виждат проблем в проливането на невинна кръв“, заяви папа Франциск.

В Светото писание се предава как цар Ирод е разпоредил издирването на Иисус, за да го убие.

Според папа Франциск: „Рождество Христово е времето за преобразяване на силата на страха в сила на милосърдието“.

„Никой не трябва да чувства, че няма място на тази земя“, каза папата и призова за нова социална креативност в тази насока.

 

„Младенецът Иисус е бил роден във Витлеем на една земя, където не е имало място за неговите бягащи родители“, припомни папата, а после каза, че Бог е дал на всички „документ за гражданство“.

 

„Бог ни кани да бъдем стражи за много хора, които са отстъпили под бремето на отчаянието, породено от факта, че много врати са затворени“, подчерта Франциск и призова гражданите да засвидетелстват гостоприемство и нежност и да оставят зад гърба си безразличието.

Наместникът на Св. Петър също така призова за намиране на мирно решение за конфликта в Йерусалим, след като Доналд Тръмп призна града за столица на Израел.

„Нека се помолим да се възстанови диалогът между страните и да се намери общо решение най-сетне,  което ще позволи мирното съжителство на две държави във взаимно и международно признати граници.“

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.