SHARE

Един знак, появил се наскоро на вратата на кабинета на папа Франциск, посочва като първо правило в грижата за здравето – „оплакването забранено“. „Мрънкането в присъствието на деца ще доведе до двойно по-сурови санкции“, продължава табелката.

„Нарушителите са податливи на синдрома „вечна жертва“ и последващото го намаляване на чувството за хумор и възможността да решавате проблеми“, продължава той.

„За да бъдете най-добрата версия на себе си, трябва да се концентрирате върху собствения си потенциал вместо върху ограниченията си, така че: спрете да мрънкате и направете стъпки към подобряване на живота си“, съветва табелата на вратата на папата.

Стая 201 в хотела „Санта Марта“, на чиято врата е закачен знакът, се счита за лична квартира на папата и в нея той посреща лица и приятели, които не са част от официалните му ангажименти. Знакът е направен от италианския психолог и психотерапевт Салво Ное, който специализира в областта на психологията в работна среда и дава лекции в множество университети и компании.

Папата обещава да я постави на вратата на офиса си, но тъй като според него ще наруши нормите в официалната квартира, той я поставя в личния си офис, където, известен с усърдната си работа и през лятото, за разлика от предшествениците си Франциск не излиза във ваканция.

Според папата християните, които се оплакват прекалено, имат „повече общо с лютите чушки, отколкото с радостта от пълноценния живот“. Папата неведнъж е призовавал миряните да се замислят за световните проблеми и кризи, пред които собствените им грижи и проблеми губят мелодраматичността си и остават просто обстоятелства.

Част от любовта, която хората хранят към папа Франциск, идва от неговото дълбоко разбиране за човешката природа, включително и чувството му за хумор. Но въпреки това той има многобройни критици, повечето консервативни католици, които са разстроени от неговите дълбоки реформи по отношение на вярата и финансите. Той бе обект на пропагандни атаки от страна на крайнодясното крило по-рано тази година, критикуван за политиката си на приемственост към бежанците и подкрепа в борбата с глобалното затопляне.

Затова освен възможността да се тълкува като приятелско намигване към опонентите добронамереният знак, изглежда, е насочен и към кардиналите и свещениците от персонала, които понякога носят повече проблеми, отколкото решения на предводителя на 1,2 милиарда вярващи по света. Известен с директните си изказвания и нетрадиционен подход, папа Франциск и преди е казвал, че католиците трябва да се стараят да гледат позитивно на неволите си и да бъдат солидарни – не само на думи, но и на действия.

Снимка: AFP

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.