SHARE

Последните дни разбрахме няколко огромни неща за това какво се случва в разследването за връзки между Русия и свитата на Доналд Тръмп, водено от специалния прокурор Робърт Мълър.

Все повече замесени търсят начин да си сътрудничат с властите, а изглежда разследването върви към своята кулминация – разпит на президента на САЩ в близките седмици, след който се очаква да се открехне и врата за истината около обвързаността на Тръмп с Русия.

I. На първо място бившият главен стратег на Тръмп – Стив Банън,  навярно се обърна срещу своя президент. След като стана ясно, че Банън е споделил доста подробности за Белия дом в книгата на Майкъл Улф „Огън и ярост“, включително нарече срещите на семейството на Тръмп с Русия „държавна измяна“, то той изпадна в немилост, като загуби основните си донори – сем. Мърсър, трябваше да напусне сайта си – „Брайтбар“т, а с тях и окончателно да се раздели с амбициите си да бъде лидер на крайното дясно в САЩ.

Съветниците на президента Келиън Конуей и зетят му Джаред Къшнър заедно с бившия главен стратег Стив Банън и началник-кабинета Райнс Прибъс

Изоставен от всички, следваше въпросът дали той ще си сътрудничи с разследването и какво знае за връзките на Тръмп с Кремъл, след като дойде сравнително късно в кампания. Всички индикации в момента сочат към  това, че Банън си сътрудничи с Робърт Мълър – на първо място Банън има един и същ адвокат с още двама души в разследването (началник-кабинета Райнс Прибъс и правния секретар Дон Маган), което американските юристи вярват, че е индикация, че навярно и тримата си сътрудничат с властите – иначе един и същи адвокат трудно би могъл да ги представлява, без да настъпи конфликт на интереси. На второ място – на Банън му бе връчена призовка за разпит пред голямо жури, която Мълър отмени в момента, в който Банън склони доброволно да говори със специалния прокурор.

Оттук следва и по-важният въпрос. Какво знае Банън, след като той не е бил член на кампанията по време на срещите, за които знаем между Тръмп-мл, Джаред  Къшнър и Пол Манафорт и представители на Русия?

Отговорът може да се крие в съмнителната дейност около Cambridge Analytica –  организацията, която е ключова в успеха на Доналд Тръмп в САЩ и Brexit кампанията във Великобритания. За връзките между тях сочи мащабното разследване на Guardian “Големият британски Brexit обир” – обвързващи щатския милиардер Робърт Мърсър, спонсорирал кампанията на Тръмп и собственик на Cambridge Analytica, работила за осъществяването и на Brexit, Стивън Банън, главния стратег на Тръмп, и Найджъл Фараж, основния проповедник за излизането на Британия от ЕС. Интересното е, че знаем от миналата година, че Найджъл Фараж е „обект на интерес“ на разследването на Робърт Мълър.

Банън също така бе в Белия дом по време на уволнението на бившия директор на ФБР – Джеймс Коуми.

II. Един от обвиняемите търси начини да си сътрудничи с Мълър, научаваме от CNN.

В края на миналата година Робърт Мълър повдигна обвинения на четирима души – двама от които се признаха за виновни и сключиха сделки за сътрудничество – съветникът по национална сигурност ген. Флин и сътрудникът в кампанията на Тръмп Джордж Пападопулус.

Други двама се признаха за невиновни по повдигнатите им обвинения – шефът на кампанията на Тръмп Пол Манафорт и неговото протеже  Ричард Гейтс – за пране на пари, недекларирани приходи, недеклариран агент на чужда държава и „конспирация срещу Съединените щати“ (за което все още не знаем какви са фактите).

Мениджърът на кампанията на Тръмп – Пол Манафорт, и неговото протеже Ричард Гейтс

Един от тях двамата – Гейтс, си е наел нов адвокат, който по информация на CNN търси начини да се споразумее с разследването срещу Русия. Това означава, че Гейтс може да даде допълнителни показания не само срещу прекия си шеф Манафорт, но и за причините за това защо Тръмп и кампанията му са търсели връзка с Русия.

III. Главният прокурор Джеф Сешънс е бил разпитан миналата седмица от Робърт Мълър, съобщи New York Times.

Джеф Сешънс стана известен с това, че когато се дават показания под клетва пред американския Конгрес, отговаря непрестанно с „нямам спомен“.

Проговорилият пред властите съветник по национална сигурност на Тръмп – ген. Майкъл Флин, и главният прокурор Джеф Сешънс

Паметта на главния прокурор започна толкова да му изневерява, след като бе хванат в клетвопрестъпничество, когато заяви, че не е имал срещи с никакви руснаци, а се оказа, че е имал няколко. Това принуди главният прокурор да си направи и отвод по делата с Русия.

Интересно е обаче и друго – уволненият от Тръмп директор на ФБР Джеймс Коуми заяви в своите показания, че е бил сигурен, че Сешънс ще си направи отвод не само заради клетвопрестъпничеството, „но и за други класифицирани неща“. 

Това и фактът, че Сешънс чак сега бил привикан на разпит при Мълър (месеци след като бе разпитана основната част от свидетелите по разследването), навеждат на мисълта, че Джеф Сешънс е основен заподозрян. А това е от голямо значение, защото:

IV. Президентът Тръмп ще бъде разпитан в следващите няколко седмици от разследването срещу Русия, съобщи  Washington Post.

И въпросните ще бъдат върху уволнението на директора на ФБР Джеймс Коуми и уволнението на поддържалия таен канал с Русия ген. Майкъл Флин.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и уволненият от него директор на ФБР Джеймс Коуми, който разследва връзките на кампанията му с Русия

С други думи – въпросите ще бъдат концентрирани върху двата важни въпроси – опитва ли се президентът на Тръмп да прикрие конспирация за сътрудничество с Русия и ако да – опитал ли се е да възпрепятства правосъдието с уволнението на директора на ФБР.

Остава въпросът и за дългогодишните финансови обвързаности на Тръмп с Русия, като в последните дни получихме информация, че Deutsche bank е дала сведения за сенчеста дейност на зетя на Тръмп – Джаред Къшнър, който също се смята, че координира контактите на Майкъл Флин с руски агенти.

И по трите обвинения – финансовите зависимости на Тръмп в миналото, сътрудничеството на кампанията му с Русия и последващото възпрепятстване на правосъдието, научаваме, че има сериозно развитие, а и все повече лица търсят начин да се обърнат срещу президента.

Силен индикатор е и фактът, че в  последните дни – преди  разпита на Тръмп – получихме информация, че са разпитани Сешънс и Банън, а навярно и Джаред Къшнър е бил привикан на повторен разпит. Това означава, че това са и следващите мишени на разследването. 

Разпитът на президента се очаква да бъде финалът ако не на цялото разследване, то поне на част от него – след която ще разберем какво е открил Робърт Мълър и дали ще последва сваляне от власт и обвинение на президента на САЩ.

*За основните неща около разследването срещу Русия можете да видите материала „Кремългейт – всичко което трябва да знаете за историята на века“

SHARE