SHARE

90-ите оскари… както започна водещият Джими Кимъл, първата церемония е продължила само 15 минути. Дори американският комик предложи награда – джет за този, който държи най-кратката реч (спечели дизайнера на костюми Марк Бриджис за Phantom Thread).

„Формата на водата“ бе големият победител, като режисьорът на филма Гиермо дел Торо също бе отличен, както и саунтрака и „Оскар“ за най-добра сценография. С това „Формата на водата“ не просто обра най-много награди, но и едни от най-престижните отличия.

За главна женска роля бе отличена Франсис Макдорманд за превъплъщението й в „Три билборда извън града“.

А получилия „Оскар“ за главна мъжка роля не предизвика никакво учудване – Гари Олдмън със своето брилянтно и незабравимо превъплъщение като сър Уинстън Чърчил в „Най-мрачният час“, взе своя първи „Оскар“.

Тази година наградите на академията бяха с далеч по-малко политика, отколкото миналата година. Въпреки това движението срещу насилие на жените зае достойно място:

Ашли Джуд, Селма Хайек и Анабел Скиора отправиха послание по време на вечерта: Времето изтече! (Time’s up.)

Трите жени са сред 60-те обвинили продуцента Харви Уайнстийн в сексуален тормоз. Уайнстийн отрича обвиненията, но те искаха движението #MeToo да придобие световна чуваемост и да бъдат разобличавани множество посегателства срещу жени по света и в САЩ.

„Тази година много жени започнаха да говорят истината и макар пътят напред да е дълъг и бавен, то такъв се появи“, заяви Скиора.

От своя страна Ашли Джуд сподели, че „промените, които виждаме идват от силните, нови и различни гласове, нашите гласове, обединени в силен хор, който най-накрая казва „времето изтече“. И работим заедно, за да гарантираме, че в следващите 90 години възможностите за равенство, различие и приобщаване ще бъдат безгранични. Това ни обеща тази година.“

В началото водещият Джими Кимъл също се заяде на политическа тематика по повод 90-годишнината на оскарите.

„Оскар е на 90 г. сега, което значи, че навярно си стои вкъщи и гледа Fox News. Но Оскар е много уважаван човек в Холивуд – само го вижте – държи ръцете си там, където всеки може да ги види, и няма пенис.“

На церемонията мнозина носиха и оранжеви значки – в знак на протест срещу бездействието на Вашингтон по проблема с оръжията и масовите разстрели в САЩ.

 

Известният продуцент на мюзикъла „Хамилтън“ Лин Мануел Миранда призова да бъде помогнато на Пуерто Рико, което все още е в сериозна финансова криза, а на няколко пъти победителите се изказаха в защита на имигрантите мечтатели (дошли незаконно в Америка на невръстна възраст), които са заплашени от депортиране.

Не на последното място – разбира се – Русия по един или друг начин нямаше как да не изникне на тазгодишната церемония.

В този случай поводът бе победителят за най-добър документалeн филм „Икар“ (Icarus), в който се разказва за допинга в спорта и разкрива историята на разкрилия руската измама др. Григорий Родченков, заради когото на Русия ѝ бе забранено да участва в олимпийските игри.

След като Icarus взе своя „Оскар“, Джими Кимъл подхвърли: „Е, поне сега знаем, че Путин не се е намесил в това съревнование.“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.