Още тежести за бизнеса в кризата предлагат ГЕРБ със законодателни промени

Още тежести за бизнеса в кризата предлагат ГЕРБ със законодателни промени

SHARE

В окото на кризата депутати от ГЕРБ, начело с Менда Стоянова предлагат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Те засягат фирмите с обороти над 3 млн. лв., които правят авансови вноски на данък печалба всеки месец, и фирмите с обороти между 300 000 лв. и 3 млн. лв., които плащат авансово на тримесечие.

До момента предприятията сами определят авансовите си вноски за данъка на база на прогнозната си печалба за годината.

Сега се предлага авансовите вноски за корпоративен данък за първите шест месеца от 2020 г.  да бъдат изчислени на база на 1/2 от печалбата за 2018 година, която бе доста успешна година с отчетен висок икономически ръст. Едва през втората половина на годината на фирмите се разрешава да правят авансови вноски на базата на прогнозната за 2020 г. печалба.

„Това със сигурност ще означава надвнасяне на данък при ситуация на загуби, фалити и борба за оцеляване, при ситуация в която работодатели ще се чудят откъде да намират средства за плащане на заплати и осигуровки“, коментират експерти.

Отделно много фирми са били на печалба през 2018 г., но са прекъснали дейност, а сега дори и те трябва да плащат данък през първата половина на годината. „Не е нормално такива фирми да са задължени да внасят авансово данък върху несъществуващи печалби за 2020 г., нито сега е моментът този режим да бъде променян“, недоволстват счетоводители.

Източник СЕГА

На този фон, вижте мерките в помощ на бизнеса и хората, които предвижда Германия:

Великобритания:

И обещанието на Макрон за Франция:

SHARE