SHARE

Наскоро се появи разследване за това как в Унгария „заклетият враг на либералната държава и ЕС“ Виктор Орбан всъщност издържа „приятелите“ си с европейско финансиране.

80% от инвестициите в публичния сектор в Унгария идват от европейските кохезионни фондове и те отиват за обществени поръчки като скандално скъпо улично осветление, железници, инфраструктура и др. 

Нещо повече – преди време Financial Times направи подробен анализ на новата класа в Унгария – приятели на Орбан като г-н Лоринц Месарош, който от средностатистически бизнесмен изведнъж открива държавните поръчки и вече е пети в списъка на най-богатите унгарци.

Всичко това напомня много българската картинка – на държава, която крепи олигархичен елит с европейски средства, а същевременно не приема нито европейските ценности, нито европейското правосъдие.

Има една разлика. Миналата година за първи път в историята на ЕС държава членка бе порицана от Европейския парламент за очевиден риск от тежко нарушение на ценностите на съюза и тази страна беше Унгария. Впоследствие Европейската комисия започна процедура по отнемане на гласа на Полша също за нарушения във върховенството на правото. 

И макар в България все още да не се провежда открита и масова съдебна чистка, каквато в Полша, нито да се правят опити да се забранят напълно абортите или да се закрие водещ университет заради недържавно финансиране, то като че родният случай не е много по-различен от този на Унгария. 

Атаки над медиите, удари срещу политическите опоненти, използване на агенции като КОНПИ за „бухалки“ срещу неудобните и дори почти идентични законодателства.

Не само последният опит на Делян Пеевски да „оправи медиите“ е „орбанистки“, а ако се върнем малко по-назад може да си спомним за един законопроект, който целеше да забрани на магистратски организации да бъдат финансирани от „чуждестранни организации“ – напълно в стила на законите на Орбан и Путин, удрящи НПО-та и всеки опит да се възпре процесът на овладяване на държавата.

Тогава законопроектът не мина – но пропагандната кампания си свърши работата. Тези, които казват, че няма съдебна реформа, всъщност обслужват чужди интереси.

Продължението се вижда ясно в т.нар. дебат за Истанбулската конвенция – която не е ратифицирана също така и в Унгария.

Не стои по-различно въпросът с атомните централи. Нашето правителство иска да възкресява АЕЦ „Белене“, а унгарското вече подписа строежа на АЕЦ „Пакш II“ – горе-долу с познатите ни параметри и условия руска атомна централа –  с руски пари, която ще събира печалба за Русия – а икономическите ползи за Унгария – неясни, спекулативни или почти никакви.  

В България се води и подобна на Орбановата кампания срещу имигрантите като тук, ако достигнат до страната, ще бъдат посрещнати от „ловци на мигранти“, но това изглежда да не вдига толкова тревога, колкото пропагандните кампании на Орбан.

За да откаже приемането на 1294 бежанци (не е изпусната цифра),  Орбан проведе кампания в страната, която по изчисленията на Financial Times е струвала над 30 милиона евро от бюджета на Унгария.

Имаше и референдум (всякакви прилики с предложения референдум за Истанбулската конвеция у нас са случайност) за това дали да бъдат приети тези хиляда бежанци. На него до урните отидоха 43,9% от избирателите, но, разбира се, това бе електората на Орбан и той отказа квотния принцип за прием на мигранти.

България се орбанизира – тя си създава олигархична класа на системно дишане от европейските средства, става все по-остра в отхвърлянето на базови европейски ценности и правосъдие и за да оправдае режима – инвестира в масова пропаганда и всяване на страх.

Разликата е, че у нас режимът действа по-тихо, а управляващите често си слагат европейска маска, която Брюксел търпи – дори на моменти легитимира.

Без върховенство на правото, силни и независими институции и контрол над средствата от ЕС обаче пътят на страната ни все повече прилича на този на унгарския „Виктатор“.

А той се готви за новата си изборна кампания, която започва идната седмица за парламентарните избори на 8 април. И Орбан ще отбележи началото на кампанията с важна визита. Унгарският премиер заедно с австрийския му колега Себастиан Курц идват на посещение в София.

 

SHARE