SHARE

Демократичната опозиция във Венецуела печели наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на ЕП. Церемонията по награждаването ще се състои на 13 декември.

Лидерите на политическите групи в парламента и председателят на ЕП Антонио Таяни решиха на 26 октомври да присъдят наградата на Националното събрание на Венецуела и на неговия председател Хулио Борхес, както и на всички политически затворници, изброени в списъка на неправителствената организация Foro Penal Venezolano, представлявани от Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечея, Лорен Салех, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес. Решението бе обявено в пленарна зала от г-н Таяни.

„Ние искаме да потвърдим нашата непоколебима подкрепа за демократично избраното Национално събрание на Венецуела. Ние също така се обявяваме за мирен преход към демокрация, за който хората във Венецуела отчаяно призовават“, заяви г-н Таяни в пленарната зала.

„Наградата е не само признание за смелата борба на демократичната опозиция във Венецуела, но и израз на близостта и уважението на Европейския парламент към хората във Венецуела: към всички онези, които са несправедливо хвърлени в затвора, защото са изразили мнението си; към всички онези, които се борят ежедневно да оцелеят заради един брутален режим; към всички семейства, които жалеят, защото са загубили близките си през месеците на непрекъснати протести за свобода“, добави председателят на парламента.

Демократичната опозиция във Венецуела

През последните години Венецуела се намира в състояние на политическа криза. Управляващата партия непрекъснато налага ограничения на принципите на правовата държава и на конституционния ред, а през март 2017 г. Върховният съд отне законодателните правомощия на демократично избраното Национално събрание.

Междувременно броят на политическите затворници възлиза на над 600 по данни от последния доклад на Foro Penal Venezolano (Венецуелски наказателен форум), известна венецуелска организация за права на човека. Списъкът на политическите затворници включва известните опозиционни лидери Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечеа, Лорент Сале, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес.

Венецуелският опозиционен лидер Леополдо Лопес прекарва повече от три години в затвора. През юли 2017 г. той е изкаран временно и поставен под домашен арест, но през август 2017 г. отново е върнат зад решетките. Друг известен опозиционен политик, бившият кмет на Каракас Антонио Ледесма е под домашен арест от 2015 г. насам, а бившите кметове на Ирибарен и на Сан Кристобал, Алфредо Рамос и Даниел Себальос, както и студентският активист Лорент Сале също са лишени от свобода. Сред политическите затворници са и двама испански граждани – Андреа Гонсалес и Йон Гойкоечеа.

От началото на 2017 г. са убити повече от 130 души по време на улични протести, повечето при демонстрации срещу правителството. Други над 500 души са хвърлени в затвора без редовен процес.

Церемония по награждаване

Наградата, включваща диплома и парична сума от 50 000 евро, ще бъде връчена на тържествена церемония в Европейския парламент в Страсбург на 13 декември 2017 г.

Финалистите

Демократичната опозиция във Венецуела бе един от финалистите за наградата „Сахаров“, избрани от парламентарните комисии по външни работи и развитие. Научете повече за другите двама финалисти Аура Лолита Чавес и Давит Исак.

Наградата „Сахаров“

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и за основните свободи, и носи името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров. През 2016 г. нейни носители станаха Надя Мурад и Ламия Башар от езидската общност в Ирак, подложена на гонения и насилие от терористите от ИДИЛ.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.