SHARE

В пресата го наричат за по-кратко МБС. Принц Мохамед бин Салман е само на 32 години, но през пролетта официално кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдул Азис (роден 1935 г. и 25-и син на основателя на династията Абдул Азис бин Сауд) оповести, че сменя наследника си и посочи новия – сина си Мохамед.

Промяна на бъдещия управител на най-богатата арабска страна се е случвала и по-рано. Това, което обаче изостри вниманието на обществото, дори не е твърде младата възраст на бъдещия крал, а фактът, че бащата посочва собствения си син като наследник на короната без консултации със съвета на семейството. Ще припомня, че Саудитска Арабия не е наследствена монархия като Йордания или Мароко, а семейна. Основателят – Абдул Азис бин Сауд, определя всичките си синове от многото си жени като свои евентуални бъдещи наследници на короната и до 2006 г. наследствените права върху трона се предават на по-млад брат, а не на син. През 2006 г. се създава специален семеен комитет или съвет, който определя престолонаследника, заемащ едновременно и длъжността министър на отбраната.  Днес Къщата на Сауд наброява около 7000 членове, но от тях всъщност около 2000 имат влияние в управлението.

Както се вижда, груповото семейно управление на семейство Сауд предполага, че като бъдещи управители първо трябва да се изредят потомците от първо коляно. След сегашния крал Салман обаче остават негови братя, които са твърде възрастни, и едва ли ще се справят с тежестите на управлението. Т.е. преходът към второто поколение вече е неизбежен.

Обаче да замениш племенника си със своя син? Трябва да имаш много основателни причини. Не са оповестени официално, но се говори, че смененият Мохамед бин Найеф е пристрастен към някои упойващи вещества. В жълтата преса постоянно се публикуват текстове, че крал Салман е болен (дори се споменават вероятни две диагнози) и затова той бърза да посочи енергичен и деен наследник, за да може да се оттегли приживе в негова полза. Проблемът е, както вече споменах, че избраният е точно неговият син. Дали крал Салман не прави преход към наследствена монархия? Рискът от грешки при нейното управление е твърди голям, защото грешките при едноличните решения са по-вероятни, отколкото, ако обсъждането на проблемите става в семейна група. Със сигурност тези съмнения не са избягали от Къщата на Сауд, където има общо около 7000 членове на фамилията. Разбира се, има и конкуренция…

Кой е Мохамед бин Салман? Какви решения е взел до момента? Какви са последствията от тях и има ли рискови?

МБС не е напускал Саудитска Арабия, за да завърши образованието си в чужбина, както повечето от принцовете. Той се дипломира в Университета в Рияд, който носи името на дядо му, основателя на династията. Мохамед бин Салман е изключително добре ориентиран за проблемите в собствената си държава и още преди две и половина години прави публично достояние визията си за бъдещето на Саудитска Арабия, която днес е известна с името „Програма 2030“. В нея той иска промени в обществото на страната в полза на младите:

  • Жените да получат права, като се започне от наболелия проблем с шофирането на коли, което затруднява и тяхното ходене на работа (само 20% от жените работят).
  • Да бъдат предпочитани местните жители при постъпване на работа и се намали броят на чуждестранните работници, т.е. да се намали броят на безработните.
  • Да се диверсифицира производството, т.е. да не се разчита само на петрол. Да се обявят дялове от „Сауди Арамко“, държамната компания за петрол, за продан на чуждестранни инвеститори. Включително и мечтата за построяването на „зелен“ град, в който да се използва само чиста енергия.

Поставянето и желанието за решаването на изброените проблеми му печелят симпатиите на младите сред населението, както и настояването за прилагането на форма на по-умерен ислям, и то веднага, а не в абстрактното бъдеще.

Решението, което има двойствено тълкувание, е арестуването в хотел „Риц Карлтън“ на 11 принцове и още около 200 министри и известни лица с обвинение в корупция. Наистина известно е, че корупцията разяжда страната и са необходими стъпки срещу нея. Да арестуваш принцове, които са по принцип недосегаеми, да ги накараш да се откупуват срещу пари, както пише в пресата, но без да се назовават източниците, е доста смело. Действия срещу взимане и даване на подкупи ще спечелят подкрепата на младите, но арестът плаши чуждестранните инвеститори, които би трябвало да влязат с страната и искат сигурност за парите им.

По отношение на външната политика обаче МБС взима решения, които му печелят най-много критики. Под негово ръководство Саудитска Арабия предприе действия, които никой друг крал преди него не посмя да направи. Обяви война на хутите в Йемен. Доста тежък военен конфликт, като се има предвид неспиращото доставяне на оръжие за бунтовниците от Иран, както и тежката хуманитарна криза в страната. МБС каза ясно, че арабските страни не трябва да позволяват на Иран да ги управлява и посочи като пример Сирия, Ирак, Йемен и Ливан. Положителен резултат е, че за първи път след много години иракски министър-председател се срещна с краля на Саудитска Арабия благодарение и на американския държавен секретар Рекс Тилърсън. Със сигурност Мохамед бин Салман оказва влияние върху Саад Харири, министър-председател на Ливан, да подаде оставка и да спре да работи в коалиция с „Хизбула“ в управлението на Ливан.

Саудитска Арабия просто зае мястото на лидер на арабския свят. Това място беше свободно и не съществуваше деен и популярен ръководител сред арабските народи след смъртта на президента на Египет Гамал Абдел Насър през 1970 г. По негово време арабските държави бяха сравнително обединени и отстояваха своите общи регионални интереси.

Дали са опасни решенията на Мохамед бин Салман? Не повече от решенията на всеки решителен политически лидер с определени цели. Дали много бърза? Като всеки млад човек…

SHARE
Мира Майер и анализатор на проблемите в Близкия изток. Тя е автор на 6 книги, между които „Ислямските движения в Близкия изток“, „Цивилизации и религии“ и „Политическа география на Близкия изток“.