SHARE

Гледах снимки на бракувани бройки на Prass-Press и се присетих, че някъде през 2010 година си говорих с един издател на списание със скромен тираж за лов и риболов на цена под 2 лева за бройка.

Стана дума, че печата изданието си на 3 места, в едното тялото, в другото корицата, а го целуфанира и лепи в трето.

На въпроса ми защо прави всичко това човекът ми обясни, че печатници и разпространители са едно и също лице, макар и под различни имена. И че ако дадеш файла със списанието си на едно място, то в късен час печатницата си пуска неин тираж, продава го, а после връща твоите бройки като брак.

Тогава си помислих, че човекът е параноик, а може би и луд.

След време разбрах, че е бил прав, за съжаление от опит. Сега знам, че всички издания се съобразяват с този, КОЙто е и печатница, и разпространител, а по-късно разбрах, че и вносител и продавач на хартия, която е материалът за всичко това. През годините тактиките сигурно са се променили, сега съм сигурен, че вестник „Прас-прес“ изобщо не е бил разпространен, а просто е „отлежавал“ в някой склад, а по-късно върнат на издателите като брак.

Омертата към този човек се спазва от години и в телевизиите, с малки изключения покрай избирането му за шеф на ДАНС.

Омерта има и към онзи, който измерва рейтингите и има огромно влияние за изразходването на рекламните бюджети, от които са финансово зависими всички радиа, телевизии и печатни издания. Който по една „случайност“ в миналото е бил щатен служител в ДС, а в молбата си на въпроса какво го е насочило към работа в ДС той пише: „Желая да постъпя в органите на МВР, защото смятам, че изисква от постъпилите талант и творчество за борба с рушителите на историческия ход на развитие. Към тази професия ме насочиха собствените ми възгледи за нея”. Борил се е човекът и продължава да се бори.

Там някъде я има и омертата КТБ, която е преплела със сложни взаимовръзки доста хора и медии, за които един ден, ако оцелее, мустакатият банкер от Белград би могъл да разкаже доста интересни неща. Лично аз се съмнявам, че това ще стане, но не пречи да се надяваме и на този извратен цирк.

Разбира се, и тогава, както и сега, това ще са лъжи на подсъдим. Какъвто става всеки, който наруши омертата.

Корица: Карикатура на Чавдар Николов

SHARE