SHARE

Окупираната територия, в която правилата нямат значение. Има значение кой командва парада. Нищо лошо, така сме свикнали, защото така сме научени.

Да се върнем към милите ретроспомени тогава. О, радост!

Милицията вилнее, за да абстрахира (така се наричаха показните силови акции в любимото соцминало) свободните хора в къмпинг “Корал”? В нарушение на всички действащи законови норми се извършват тараши и всякакви страхуващи действия. В следващия епизод: арести и белезници (по обещанието на самите милиционери), черни печати над минижупите и машинки, които стрижат до нула номер + изселване за назидание.

Найс, а?

Но това съвсем не е всичко.

Прокуратурата успешно реализира съдебната реформа! Бетонира върховното си тържество. Сега не само може да отстрани всички, пречкащи се в краката й съдии – нищо че би трябвало да има ясно разграничение между правомощията и задълженията на едните и другите и ТОВА БЕШЕ СЪЩНОСТТА НА СЪДЕБНАТА РЕФОРМА. Но също така придоби допълнителна неограничена власт еднолично да показва и наказва враговете на народа в лицето на всички онези, които искат истинска съдебна реформа, истинска природа, абе… истински неща по принцип. Върховен орган на истината сега повече от всякога е Сотир Цацаров. Точка. Разбира се, всичко това не би могло да бъде възможно без благословията на върховния вожд и учител – Бойко Борисов. И подопечните му министри под неговата еднолична воля.

На този фон има няколко други “дребни” интриги. Лошият Европейски съюз ни намалява малката ракия! С това ни плаши пропагандата, нищо че не е истина и рязко нарушава правилото, че така, както сам можеш да се уплашиш, никой друг не може и размаха най-голямато плашило за народа – РАКИЯТА. И рязко научаваме, че това, което управляващите превърнаха в символ на председателството – скандалът с НДК, трябва да бъде удавен в… една малка ракия.

За да се възползва от “пиянството на един народ”, т.нар. президент щедро предложи ДА СЕ ОПИТА да осигури защита на Цветан Василев от гореописаните милиционерски власти в територията, ако той се предаде доброволно. Кофти тайминг. Една малка ракия не стига да се опияни някой толкова, че да се поддаде на това изкушение. Така цялата работа само извади наяве всички големи страхове на всички “големи” хора в България от възможността Василев да проговори напълно трезво на територия, където демократичният ред дава все пак и все още някакви гаранции, че не е докрай завладяна от подгласници на Путин. Извади наяве още повече и очевидния им сговор.

Нерешима математическа задача дори и за отличниците остава колко малки ракии е погълнал „Цанков камък“, за да превърне хидролога в маркетолог? И задачата е нерешима само защото няма как да се изчисли течът в пукнатината. На чашата.

На въпроса – дали може да е по-зле? Трудно. Прогресивните хора, които говорят открито и назовават проблемите с имената им, са под постоянните удари на статуквото от вече повече от 4 години. Натискът не е спирал. Нито е намалявал. Напротив. Грешката с назначаването на скандална фигура (същата, която сега се оплаква от фалшивите новини – о, миг поспри!) на възлова позиция беше адекватно отчетена. И сега всичко се случва, както изначално трябваше да се случи. Задкулисно и с подставени лица. И всичко си е привидно приемливо за западните ни партньори, които ги интересува демократичната фасада, защото няма нищо по-добро, а и светът тотално полудя. И така до пълната победа на…

Епилог: В привидния хаос, породен от двете последни коалиции на ГЕРБ, можем да видим добре дирижираният демонтаж на последните демократични инструменти. Целенасочената загуба на президентските избори плюс безпрекословното подчинение на прокурорската диктатура дават на ГЕРБ възможност да усвои последните няколко години еврофондове. Междувременно държавата до такава степен се отдалечава от демокрацията, че и за Европа, и за гражданите ще е лесно да приемат, че мястото ни просто не е сред цивилизованите страни. И докато сега все още някакво приличие има, след 2020-та, когато фондовете ще са спрели, управляващата мафия няма да има никаква причина да не репресира опоненти открито, по орбано-ердогановски образец и да насочва легитимния гняв на обществото към мними врагове, докато успее да наложи и открита, необратима диктатура.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.