SHARE

Тази вечер представянето на книгата „Концлагерът Белене“ на Борислав Скочев ще събере на едно място отец Паоло Кортези, журналистът създател на desebg.com Христо Христов и проф. Евелина Келбечева. 

Дискусията и представянето ще се проведат  в грандхотел „София“ на улица „Ген. Гурко“ 1 , а премиерата ще е на втория етаж в конферентна зала „София“, началото – в 18:30 часа.

„Концлагерът Белене“ предизвика изключително силна обществена реакция с появата си, особено с оглед на усилията, които обществото прави през последните години за активното и обективно изучаване на комунистическия режим в българското образование. С оглед на скорошната образователна реформа представянето на монументалния труд на Скочев идва точно навреме.

Скочев се е заел с една тежка за историческа задача – да събере всички извори, доказателства, показания и документи както от оцелелите лагеристи, така и остатъците от спомени на един режим, чийто репресивен апарат остава, до някаква степен и днес, ревностно пазена тайна.

От kultura.bg научаваме, че книгата е резултат на десетгодишна работа в архива на Държав­на сигурност, на проучване на лични архиви и архивите на Политбюро, Ми­нистерския съвет и отдел „Затвори“ в ЦДА, на документи в архива на Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“ в Будапеща, на достъпния онлайн архив на ЦРУ, на руски, холандски и британски архивни източници и на десетките мемоари на бивши концлагеристи. На посочения линк може да намерите и откъс от книгата. 

Лагерът „Белене“ функционира през почти целия период на българския комунизъм – от 1949 г. до 1987 г., две години преди падането на режима. Там са затваряни както всички опозиционери на режима –  дисиденти, политици, поддръжници на монархията, противници на комунистическата диктатура, духовници и членове на българската интелигенция, така и селяни, отказали да дадат земите си, а по-късно по време на „възродителния процес“ стотици помаци и турци.

Лагерът се ръководи от Държавна сигурност, а затворниците са пребивани жестоко, системно мъчени с глад и десетки часове работа. Техните истории ще имате шанса да чуете тази вечер, като „своите спомени ще възкресят бившите лагерници Цветана Джерманова, Петко Огойски, Дянко Марков, Сабри Искендер, а Васил Георгиев-Кръпката ще ни пренесе отново на острова с незабравимата „Песен за щеката”, съобщава издателство „Сиела“, което е и организатор на събитието. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.