SHARE

Специалният прокурор Робърт Мълър е обърнал на своя страна нов обвиняем по разследването за сътрудничество между Русия и Доналд Тръмп.

Обвиняемият е Александър ван дер Зуан (Alexander Van Der Zwaan), който по подобие на вече сътрудничещите си със специалния прокурор Майкъл Флин и Джордж Пападопулус е обвинен единствено във фалшиви показания пред ФБР в замяна на споразумение с прокуратурата.

Обвиняемият се очаква да се признае за виновен пред съда днес в 2:30 вашингтонско време. Обвинението му идва, след като американските медии докладваха, че зам.-мениджърът на кампанията на Тръмп – Ричард Гейтс, също вече си сътрудничи с властите и ще се признае за виновен по общите си обвинения с шефа на кампанията на Тръмп Пол Манафорт в замяна на намалена присъда.

Според обвинението Ван Дер Зуан е излъгал властите по време на разпит за отношенията си с украинското министерство на правосъдието, на което през 2012 г. е помогнал в делото срещу предишния лидер на страната Юлия Тимошенко. Припомняме, че Пол Манафорт е основен участник в кампанията на нейния опонент Виктор Янукович, който впоследствие се опитва да прекрати привързването на Украйна с ЕС и да я върне в руската орбита.

Ван дер Зуан е излъгал властите за последващите си контакти с кампанията на Тръмп, като през 2016 г. е била последната му комуникация с „лицето А“ (прокуратурата не желае да разкрие кой), а той е твърдял, че не е говорил с него от 2014 г. насам.

През септември 2016 г. Ван дер Зуан е говорил както с вече дъд сътрудничещия си с властите Ричард Гейтс, така и с „лицето А“.

Навярно потвърждението на Гейтс за тези разговори е позволило на прокуратурата да обвини Ван дер Зуан.

Ван дер Зуен е зет на руския олигарх Герман Кан, собственик  на руската „Алфа груп“, към която е Алфа Банк. Последната е една от финансовите институции, с които президентът Тръмп и Джаред Къшнър имат бизнес отношения.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.