SHARE

От Клайв Куксън, Файненшъл Таймс

Силно инфекциозният вариант на коронавируса, който се появи в югоизточна Англия, бързо се разпространява в останалите част на Великобритания и вече присъства и другаде по света, предупредиха учени в неделя.

Световната здравна организация („СЗО“) заяви, че нейната Работна група по еволюция работи в тясно сътрудничество с медицинските власти в Обединеното кралство, за да разбере как вариантът на вируса, наречен вече „B.1.1.7“, вероятно ще повлияе на хода на пандемията. Открит е в Холандия, Дания и Австралия.

Учените казват, че два аспекта на B.1.1.7 пораждат безпокойство. Единият е безпрецедентният брой мутации, които носи. Другият е скоростта, с която измества другите щамове на вируса Sars-Cov-2 в югоизточна Англия.

Джефри Барет, директор на инициативата „Геномика на Ковид“ (Covid Genomics) в Института Wellcome Sanger, заяви, че 23 букви във вирусния генетичен код са се променили, от които 17 могат да повлияят на поведението на вируса – по-специално да му помогнат да навлезе и да се разпространи по-бързо в човешките клетки.

Този ​​нов вариант е много притеснителен и се различава от всичко, което сме виждали досега в пандемията“, каза той.

Засега няма доказателства, че мутациите влияят върху хода на заболяването при хора, заразени с B.1.1.7, или върху ефективността на ваксините Covid-19 в процес на разработване.

Скоростта на хоспитализация се е повишила напоследък [в югоизточна Англия – бел. ред.], но приблизително отговаря на увеличаването на броя на случаите, което не означава, че новият щам води до по-тежки симптоми“, каза Франсоа Балу, директор на Института по генетика на Унивърсити колидж Лондон [UCL – един от водещите университети във Великобритания – бел. ред.].

Бих се изненадал много, ако се появи някакво доказателство, че B.1.1.7 причинява по-сериозни симптоми“, добави проф. Балу. „Това също така не е щам, който ще може да избегне защитата, осигурена от имунизацията, в резултат на поставяне на днешните ваксини или в резултат на прекарана инфекция.“

Но Кристиан Андерсен, директор по геномика на инфекциозните болести в Изследователския институт „Скрипс“ в Калифорния [една от най-авторитетните изследователски институции в света в тази област – бел. ред.], каза: „Видях много статии, в които се казва, че „няма ефект върху имунитета, ваксините или клиничните характеристики“. Това не е правилно. . . Факт е, че все още не знаем, дали това е така, но ще го знаем през следващите седмици.“

Учените в лабораториите за микробиология в Портън Даун (Porton Down) на британското правителство [работещи в областта на общественото здравеопазване – бел. ред.] и на други места работят усилено, за да разберат дали и ако да, как мутациите влияят върху тежестта на заболяването и имунния отговор на организма, както и върху пренасянето на вируса.

Повишената заразност на варианта на вируса се илюстрира от факта, че след появата си в областта Кент на 20 септември, той е причинил 28% от инфекциите в Лондон до началото на ноември и 62% през седмицата, завършваща на 9 декември.

Компютърното моделиране предполага, че той е 70 процента по-преносим от другите щамове Sars-Cov-2, циркулиращи във Великобритания, и повишава стойността R – средния брой хора, на които някой, заразен с Covid-19 предава инфекцията – с 0,4, което прави пандемията много по-трудна за контролиране без строги ограничителни мерки (т.нар. „локдаун“).

Според публикация, оповестена в събота от британския Консорциум „Геномика на Ковид-19“ (Covid-19 Genomics Consortium UK), лабораториите са разчели секвенциите на 1623 вирусни генома Sars-Cov-2, показващи варианта му B.1.1.7. Те включват 519 в Лондон, 555 в Кент, 545 на други места във Великобритания, включително Шотландия и Уелс, както и четири в други държави.

Обикновените тестове за Covid-19 не откриват вирусните мутации. Вариантите могат да бъдат идентифицирани само чрез отчитане на всички 30 000 букви в генетичния код във всяка проба на Sars-Cov-2 с помощта на специализирани машини за разчитане на секвенциите на генетичния код.

Обединеното кралство и Дания са държавите, в които най-често и най-много се разчитат секвенциите на генетичния код на вируса“, посочва Ема Ходкрофт, вирусен генетик от университета в Берн, Швейцария. „Така че този вариант на вируса може да съществува и другаде, но все още да не е открит. По-координираните и последователни усилия на регионално и глобално ниво биха ни помогнали да открием и изследваме и други варианти.“

Всички вируси мутират и B.1.1.7 не е първият вариант, който предизвиква безпокойство. Примерите включват мутацията D614G, възникнала в началото на пандемията и умерено увеличава преносимостта на Covid-19. През лятото този щам се разпространи от Испания в останалата част на Европа. Мутацията Y453F възниква в датската норка, но не се разпространява широко в други страни.

Щамът, който сега предизвиква най-голямо международно безпокойство, освен B.1.1.7, е един друг вариант на вируса в Южна Африка, наречен 501.V2. Професор Салим Абдул Карим, ръководител на програмата Covid-19 в страната, заяви в петък: „Не очаквахме толкова бързо този вариант на вируса да стане доминиращ в Южна Африка. . . Откриваме, че между 80 и 90 процента от вируса, разпространен в страната в момента, е този на мутанта 501.V2. „

Проф. Карим казва, че 501.V2 увеличава „вирусния товар“ – количеството на вируса, присъстващо при пациентите – „което може да доведе до по-висока ефективност на предаването му“. Предварителните констатации във Великобритания предполагат, че B.1.1.7 има подобен ефект.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.