SHARE

Корумпирани български чиновници от високите етажи на властта продават българско гражданство на хиляди чужденци, сред които престъпници, пише специалният пратеник на френския L’OBS Жан-Батист Нуде.

Той разказва как представяйки своя последен доклад пред Народното събрание през октомври 2017, шефът на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров прави брутално предупреждение:

„Разпространяването на фалшиви български документи за самоличност и измамните схеми за придобиване на гражданство са сериозна заплаха за сигурността в България.

Този трафик на гражданство – достигащ хиляди, ако не и десетки хиляди – благодарение на корупцията, която прониква до върха на българската власт, представлява заплаха за Европейския съюз. Тъй като тези „истински фалшиви“ българи са и европейски граждани, с право на свободно придвижване. И благодарение на тези нелегални маневри чуждестранните престъпници са се сдобили с европейско гражданство. Нещо повече – някои от гражданите, които разполагат с европаспорти, са свързани с терористични мрежи.

На въпросите относно тази афера правителството и президентът на България отказаха да отговарят на нашите въпроси.

Чувство на принадлежност

Катя Матева първа разбуни духовете. Бледа, почти трепереща, тя все още е в шок. Юрист по професия, експерт по право на националността, тя е начело на Дирекцията по българско гражданство към Министерството на правосъдието и е уволнена през октомври 2017 поради това, че е заклеймила този трафик. Оттогава тя системно понася натиск, за да мълчи. Обаждания, съобщения, сплашване… Съпругът й също е заплашван с уволнение. 

Седнали сме в ресторант в София, където тя ми разказва с треперещ глас: „Като директор трябваше да дам мнението си за натурализациите. Възпротивих се на определени процедури, тъй като те не бяха в синхрон с правото. Кандидатите нямаха никакъв български произход. Освен това анулирах около шейсет процедури за придобиване на гражданство, след като открих – благодарение на Интерпол – че става въпрос за престъпници. Това е опасен трафик, тъй като дори терористите могат да се сдобият с гражданство, а след това и с европейски паспорт“.

Според закона е достатъчно лицето да бъде пълнолетно, да не е осъдено в България – единствено в България, и да попълни декларация в Държавната агенция за българите в чужбина, която да заявява, че „има чувство за принадлежност към българската нация“. След това получава гражданство. През 2013 г. председателят на Държавната агенция за българите в чужбина признава писмено, че „не съществува процедура, която да контролира тези декларации“, издавани от собствената му служба.

В София съществуват адвокати, които се специализират в това да снабдяват клиентите услужливо с тези „сертификати за принадлежност към българската нация“, около 100 до 200 на ден, срещу суми, вариращи между 500 и 3000 евро, казват надеждни източници. Междувременно кандидатите, които имат сложно минало, плащат много по-високи суми.

Държавата съучастник

Почти и само онези, които са платили подкуп, виждат печат на своята декларация за принадлежност и получават български документи. Тук стигаме до парадокса: някои заявители, които отговарят на критериите – в частност защото имат български предци, – не получават одобрение за националност, защото не са си платили. Същевременно онези, които не отговарят на никакви критерии, но са превели поисканата сума, получават българско гражданство.

Катя Матева разказва: „Натурализацията се извършва с ритъм от 600 до 700 на месец. Това е дългогодишна практика, която продължава и днес“.

Повече от 20 000 молби за натурализация очакват одобрение. Основните кандидати са македонци, сърби, албанци, косовари и молдовци.

Този трафик на гражданство е прикриван на високо ниво в държавата, потвърждава Катя Матева, която е сигнализирала – безуспешно – тази незаконна схема на главния прокурор (който закрива случая); както и на съответните органи, дори на самия водач на правителството, Бойко Борисов, който е част от дясноцентристката проевропейска партия ГЕРБ. Според Катя Матева множество служители на администрацията на високо ниво, поне един министър и един вицепремиер от националистическата партия са въвлечени в корупционната схема. 

Премиерът Борисов оставя номера да мине от страх, че ще разруши крехката коалиция, която го държи на власт, обяснява експерт в областта на българската държавност. Въпреки че държавата му е пробита отвсякъде, Борисов продължава да настоява за влизане в европейското пространство Шенген, където те ще могат да се придвижват без контрол.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.