SHARE

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията не може да предостави на гражданите си документи на кирилица.

Става въпрос за RTF файлове с наредби – правни актове, с които всеки гражданин не само има правото, но и задължението да ги познава. Този вид файлове обаче не разпознават кирилицата. Стандартно подобни файлове се качват в PDF формат, удобен и универсален, за да се избегнат подобни проблеми.

След тестово отваряне на въпросния файл от няколко операционни системи е подаден сигнал още през октомври миналата година. Последва отговор от директора на дирекция “Информационно обслужване” към министерството Гриша Генов, на който реагира  Красимир Гаджоков – представящ своя анализ за това как гражданите могат да се информират за събитията. 

Уважаеми г-н Генов,
Най-напред – голямо благодаря за бързия и подробен отговор!

Не зная дали на компютрите, които сте тествали в България, са инсталирани допълнителни шрифтове, или са с български версии на Windows – и дали това въобще има разлика. Но мога почти със сигурност да ви гарантирам, че на практика почти никой по света със стандартно инсталиран компютър (с всички обновявания) на която и да е ОС с повече от 1% дял по света (или в България), не може да отвори този документ в четим вид.

Направих многобройни тестове. За демонстрация съм прикачил към този имейл над 13 (!!!) екранни снимки, в различни комбинации от 7 операционни системи и 7 апликации за RTF. Името на файла на всяка приложена снимка отразява ОС-а (с версия) и апликацията (с версия), с които съм опитвал да разчета файла.

Че проблемът е в конкретния документ, а не в RTF формата в комбинация с кирилица, става ясно и от факта, че следните няколко примерни файла (подбрал съм ги нарочно да са от правителствени сайтове) се отварят и са четими безпроблемно на кирилица навсякъде (тук, тук, тук и тук).

(Макар да не е толкова важно заради ниската популярност, както сте забелязали вече, сигурен съм, на Lubuntu – популярна поддистрибуция на най-популярния desktop Linux – Ubuntu – не се виждат никакви букви въобще при отваряне на въпросния файл със стандартната апликация, отваряща RTF файлов AbiWord, инсталирана по подразбиране. На същата платформа изброените 4 RTF файла се четат без проблеми.)

Само преди седмица открих същия проблем с важен документ на сайта на ЦИК – а именно RTF файл с текста на Изборния кодекс. Посочих им го, те потвърдиха, че в някои комбинации ОС/апликация наистина има проблем, и го преобразуваха в PDF. Този вид формат в днешно време е много по-популярен и универсален (откъм точно такива проблеми) в сравнение с всеки друг. Допълнително най-новият Майкрософт Ofice365 (Office online) въобще не познава RTF формат, докато отваря без проблеми PDF формат директно.

Сигурен съм, че ще положите усилия да поправите проблема, защото такъв, както демонстрирам с настоящото писмо, определено има.

Благодаря за вниманието и успехи!

За пример ще вземем Наредбата за електронните услуги. Свалена директно от страницата на министерството, тя изглежда така: 

Изводът е, че ако се нуждаете от Наредбата за електронните услуги или трябва да знаете как да я дешифрирате, или няма да я получите от Министерството на технологиите.

А ние ви пожелаваме късмет в търсенето. Тоест ̇‰·‡Ú‡ Ò ÛÂʉ‡Ú.