SHARE

Каталунското правителство е категорично, че днес ще се проведе референдум за независимост. Испанските власти са категорични, че докато Конституционният съд не се произнесе, референдум не може да има и последните дни затвори избирателни секции и арестува сепаратисти.

Въпреки това вот поне в част от областта ще има, като президентът на Каталуния  Карлес Пучдемон заяви, че 5,3 милиона души имат право на глас и ще обяви независимост 48 часа след референдума, ако резултатът е положителен.

 

Полицията възпира гражданите да гласуват, но Пучдемон е категоричен, че дори така те „вече са спечелили“.

„Вече спечелихме, спечелихме над страха и заплахите на авторитарната държава, която не иска да стигаме толкова далеч и се опита да ни накара да се предадем при първия знак на трудност.“

Истината обаче е по-сложна. Наистина 70% от каталунците да искат референдум, сепаратистката партия спечели изборите в региона,  но само 40% подкрепят това Каталуния наистина да се отдели според социологическите данни.

Въпреки това вотът днес бе суспендиран от Конституционния съд на Испания, който трябва да се произнесе за неговата легитимност.

Испанският министър по европейските въпроси Толедо сравни арестите и полицейските акции на Мадрид с действията на президента Кенеди да изпрати войски, които да гарантират, че чернокожите студенти могат да влязат в десегрегираните училища в Американския юг.

„Кенеди заяви, че е основен принцип на САЩ и свободата да се следва закона. Може да не сте съгласни със закона. Може да промените закона. Но не може да не прилагате правото, защото не мислите, че угажда на целите ви“, заяви той пред Politico.

Какво ще се случи днес? 

Някаква част от каталунските избиратели ще отидат до избирателните урни. Дали това няма да са предимно сепаратиски настроените, тъй като за другите референдумът е нелегитимен? Каква част от каталунците ще отидат да гласуват? Каква част от отишлите да гласуват ще подкрепят независимостта на Каталуния и какъв процент са те от насалението на областта?

Тези ще решат как ще изглежда картата на Европа утре. Ако Пучдемон намери в изборните резултати достатъчна легитимност, то той ще обяви независимост.

А оттам какво следва никой не знае. Мадрид и премиерът Рахой не възнамеряват да се разделят с Каталуния. Засега ЕС и международната общност мълчат, но обявяването на независимост със сигурност ще доведе до по-сериозна криза в станата и на континента.

А дали след няколко дни каталунците ще се събудят в нова страна? Дали тази страна ще стане част от ЕС, каква ще ѝ е валутата и как икономиката ще приеме разрива с Испания? Никой не знае.

Ако се интересувате от историята на каталунското движение за независимост и отношенията на Мадрид и Барселона можете да прочетете поредицата на Йовко Ламбрев по темата:

Част I: Какво искат каталунците?

Част II: Каталуния е разделена!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.