SHARE

Добро утро, журналисти в БНТ, Би Ти Ви и Нова тв. Напомням, днес ваши колеги по света ще умират, ще бъдат бити, ще бъдат уволнявани, но ще запазят достойноството и честта на професията. В Русия, в Малта, навсякъде по света. Умирали са и умират и в България – като тръгнете от Райко Алексиев и завършите с пребитите, уволнените, насилените ви колеги в по-нови времена.

Днес вие мълчите, мълчите по начин, който ще остане като пример за предателство спрямо една велика професия, която е държала в продължение на години, дори векове съзнанието на обществото будно и трезво.

Преди няколко дни обвиняемият по делото КТБ Цветан Василев заяви, че Пеевски му е казвал, че носил по 100 000 евро МЕСЕЧНО на главния прокурор Сотир Цацаров. Сметнете за какви суми може да става реч. Обвинител №1 пусна своята говорителка да отговори, но така и не чухме да отрича казаното от Василев, нито че ще го съди. Елементарно е, нали?

Вие мълчите и отказвате да изпълните дълга си.

Правите контролируема и управляваема собствената си „разследваща“ журналистика – максимум ниво кмет (кметът на община Септември е поредното доказателство), въпреки че всички заедно виждаме как общественото тяло се разяжда от корупция на най-високи места. Подобни подозрения и обстоятелства са отправени към всички високи нива във властта и към премиер, и към президент, и към главния прокурор, и към разследващи, съдии, депутати.

Не смеете да зададете елементарни въпроси – откъде са парите на Пеевски, та от нищо през 2013 година стана милиардер (според използвани като репери публични източници)?

Не питате и за достойнствата на търгове и поръчки, за мълчанието на централната ни банка, принудена под убийствен натиск да се съгласи с придобиването на Общинска банка от „рисков“ собственик. Или не сте убедени в тези оценки, или не сте били в България, когато фалираха КТБ и този политически вирус в банковата ни система постоянно държи под стрес и вложители, и банкери. Може би не знаете или не сте сигурни?!

Занимавате публиката с всякакви сигнали – само и само за да опазите Тялото и Системата.

И преди вас тези, които са страдали в името на истината и професионалните стандарти, са имали нужда от пари, от сигурност, имали са семейства и деца, възрастни родители, но никога не са предавали честта и достойнството на тази велика професия – журналист.

Преди 1989 година имаше казионна – обслужваща властта – журналистика – такъв беше строят. Малцина дръзваха, но го правеха. Днес в европейска България няма никакво оправдание да се самоцензурирате, да ви е страх да пипнете в големите теми и проблеми на развитието на България.

Така ставате съучастници в пленяването на нашата държава и вместо да внушавате респект и страх у политиците, се превръщате в медийно НСО – обслужващ персонал. Не ми казвайте, че така нареждат собствениците, защото никой собственик няма да дръзне да уволнява и репресира своите журналисти публично.

Не ви карам да защитавате когото и да било конкретно, защото често користта излиза на челно място. Поставяйте под съмнение всеки, който иска да ви използва в лична вендета, но, за Бога, не мълчете, когато анестезират обществото и вие подавате приспивателното.

Напомням, рано или късно ще се роди алтернативата на вашето мълчание, защото обществото има нужда от своите будители и пазители.

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“. 

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.