SHARE

Изборите за кметове на общини и общински съветници не се състоят само в избори в София. На повечето места, извън столицата, те са дори много по-важни за бъдещето на съответните общини. Не само в по-големите градове – Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Бургас – но и в ключови за икономиката и инфраструктурата населени места. 

Такова населено място без съмнение е Несебър. Общината включва в себе си курортен комплекс „Слънчев бряг“ с огромната си леглова база – изключително важен за туризма в страната. Някакси покрай интригата за кметското място в столицата, назад в информационния поток остана новината за това, че преди няколко дни бе арестуван кметът на Несебър Николай Димитров, както и още четирима кандидати в местните избори там. Арестите бяха извършени от Специализираната прокуратура, а на заподозрените бе наложено 72-часово задържане под стража, както и и забрана да напускат страната. Привикани бяха в РПУ-Несебър, където бяха задържани, след като са били със свален имунитет по искане лично на главния прокурор Сотир Цацаров. Кметът и другите задържани (кандидат на “Движение 21” за кмет на Свети Влас кандидати за общински съветници на БСП) са с обвинения за организирана престъпна група за купуване на гласове.

Кметът на Несебър Николай Димитров е избиран в продължение на 3 мандата от 2007 г. От 2009 г. до 2013  г.  е дори член на Изпълкома на Българския футболен съюз, където “случаен човек” няма. Всеки път той е бил независим кандидат, издиган от инициативен комитет. През 2015 г., на предните избори срещу него като кандидатура на ГЕРБ се яви друг Димитров – Златко, несменяем председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на държавното дружество “Слънчев бряг” АД от 8 години. И загуби…

Днес същият този Златко Димитров се е добрал отново до номинация от страна на ГЕРБ, този път като водач на листата на общинските съветници в Несебър. А Цацаров и специализираната прокуратура (подчинена на току-що избрания главен прокурор, Иван Гешев) отстраниха конкуренцията му преди изборите.

Държавното дружество „Слънчев бряг“ АД притежава активи за много милиони и се разпорежда с ключовата инфраструктура на курорта. Отдавна за никого не е тайна, обаче, че то се управлява лошо и за това основна вина носи именно председателят на борда и изпълнителен директор Златко Димитров. През 2011 година държавната компания сключва договор с частно дружество с чуждестранно участие, за да изгради и оперира то „Синя зона“ за платено паркиране в курорта. В началото на сезона преди 8 години частният инвеститор започва с ентусиазъм и професионализъм да изпълнява договора си и да изгражда всичко необходимо за „Синята зона“ в курорта. Скоро, обаче, се сблъсква с непреодолими пречки, повечето от които, поставя пред него самото „Слънчев бряг“ АД. Държавното дружество не изпълнява нито едно от задълженията си по договора, а напротив – умишлено ги нарушава и започва да пречи на чуждестранния инвеститор. След като в курорта дори разбиват колите и открадват техниката на частния партньор, той окончателно решава да си вдигне чуковете, да напусне държавата и да си търси правата по съдебен ред.

Преди седмица държавната компания „Слънчев бряг“ АД окончателно загуби делото за „Синята зона“ в комплекса. Спорът се проточи повече от 7 години, включително изчаквайки тълкувателно решение по иначе не особено противоречивия в практиката на Върховния касационен съд въпрос за обхвата на силата на пресъдено нещо на съдебните решения, постановени по частични искове.

Съдът на последна, касационна инстанция, окончателно прие, че изпълнителят (частното дружество) правомерно е развалило договора, изцяло по вина на „Слънчев бряг“ АД и е следвало да получи уговорената неустойка от общо 360 000 лв. Частната фирма завежда дела, първоначално за част от дължимото, а впоследствие и за остатъка от цялата претенция.

Още през 2016 г. ищецът предлага на „Слънчев бряг“ АД споразумение, което да спести на държавното дружество сериозна част от главницата и от разноските по делото. Предвидено е и 6-месечно разсрочване на задължението, а вноските да са платими в рамките на високия летен сезон, гарантиращ на комплекса регулярни приходи.

Държавната компания обаче, представлявана от Златко Димитров, отказва да се споразумее, въпреки че е напълно наясно с невъзможността да подобри по съдебен ред позициите си. От ръководството на комплекса директно заявяват, че знаят, че ще загубят делата, но няма да търсят спогодба, за да избегнат тежките последици за дружеството. 

Сега това ще рефлектира в най-близко бъдеще върху държавното дружество, „Слънчев бряг“ АД, което ще понесе значителните допълнителни разноски, свързани с принудителното събиране на сумите от съдебен изпълнител.

Но нали парите не са на Златко Димитров, а на държавата?! Междувременно той ще стане общински съветник в Несебър и тегобите на „Слънчев бряг“ АД няма да го засягат лично. Да се оправят следващите след него.

SHARE