SHARE

Непал направи огромни стъпки в спасяването на тигрите от изчезване, удвоявайки популацията на големите котки в рамките на девет години, съобщава британският Independent. 

Местни групи за опазване на вида приветстваха новините, които за тях са знак, че с политическа воля и иновативен подход тигрите могат да бъдат запазени.

Властите обявиха, че малката азиатска нация има около 235 диви тигъра, което е скок от 121 през 2009 г.

Това съвпада с целите, поставени през 2010 г. на срещата относно тигрите в Санкт Петербург, която събра представители от всички 13 държави, в които тигрите живеят в естествена среда.

На срещата държавите обещаха да удвоят световната популация на тигри до 2022 г. според стратегия, позната като Тх2.

„Всеки тигър е важен – за Непал и за света“, казва д-р Гана Гурунг, която е представител на WWF в Непал.

„Въпреки че Непал е едва на няколко тигъра разстояние от целта ни да удвоим популацията до 2022, това подчертава още повече нуждата от осигуряване на защита, както и подобряването на съседстващи хабитати, които осигуряват дългосрочното оцеляване на вида.“

Националните проучвания са проведени в рамките на няколко месеца чрез камери капани и други техники, които дават приблизителни крайни стойности.

Актьорът Леонардо ди Каприо, чиято фондация спонсорира опазването на тигрите в националния парк в Непал Bardia National Park и който е част от борда на WWF – САЩ, заяви, че: „В рамките на границите си Непал е лидер в усилията да удвоим популацията на тигрите и служи за пример за опазването не само за Азия, но и за света.“

Непал е отличен за ангажимента си към защита от бракониерство на големите си котки, както и на други застрашени животни като носорозите.

Загубата на обитание и конфликти с местните хора са огромни фактори в намаляването на популацията на тигрите в Азия, но бракониерството и нелегалната търговия с диви животни са двете най-големи заплахи, пред които са изправени животните.

Търсенето на тигрова кожа, кости и други телесни части, провокирано от използването им в алтернативната медицина, означава, че криминалните мрежи плащат големи суми пари на онези, които са склонни да убиват животните.

В целия им хабитат от Индия до Русия те наброяват едва 3900.

Природозащитниците се надяват, че ефективното охраняване на националните паркове и антибракониерските убеждения на политиците в Непал ще бъдат пример за други страни, така че да бъде постигнат значителен напредък в плана Тх2.

„Поетият ангажимент към световното възстановяване на тигрите печели червени точки с нарастващия брой на тигри в Непал и успешното прилагане на плана за опазване на тигрите в Непал“, казва Нат Оли, секретар в Министерството на околната среда и горите в Непал.

„Опазването на тигрите стои високо сред приоритетите на правителството и сме благодарни за адекватната подкрепа на партньорите ни, органите на реда, местните общности и международната общност в името на общата цел.“

Снимка:Science

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.