SHARE

Късно снощи над 20 000 души излязоха на протест в Букурещ срещу опитите на правителството да смекчи борбата с високите етажи на корупцията, съобщава Euronews.

Демонстиращите скандират „Справедливост, а не корупция“ и „Не искаме да сме нация на крадци“. Промените, които предлага социалистическото правителство, също бяха критикувани от Европейската комисия, като тя предложи промените първо да бъдат разгледани от един от най-реномираните органи по конституционно право – Венецианската комисия към Съвета на Европа.

Още в началото на месеца започна масова вълна на протести в големите градове на северната ни съседка, като те идват и само девет месеца след най-големите протести в посткомунистическа Румъния, които принудиха правителството да изтегли акта, с който декриминализира някои форми на корупция.

Сега част от тези промени идват от правителството на социалдемократа Драгнеа под формата на закон, който предизвика протестите.

Според промените оттук насетне министърът на правосъдието ще номинира антикорупционния прокурор вместо президента.

Основните притеснения на протестиращите са, че антикорупционната прокуратура е известна именно с възможността си да разследва правителството и не желаят сега позицията да бъде зависима от правителството.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.