SHARE

ТерминалНО в поредица от аналитични материали ще Ви представи своите наблюдения за изборите за Народно събрание от 4 април 2021 г. Започнахме с това, което постигна ДПС. Продължихме с успеха на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ. Сега ще обърнем внимание току-що регистрираната партия „Българско лято“, създадена по инициатива на Васил Божков.

Оглушително бе мълчанието по отношение на Васил Божков и неговите изборни резултати от страна на всички „говорещи глави“ в студиата на националните телевизии вечерта в неделя на 4 април след изборите за Народно събрание. Социолозите дори не бяха включили партията в своите екзит-пол анкетни карти преди и в деня на изборите. На финала „Българско лято“ с мандатоносител – „Българско национално обединение“ (БНО) – без дори да участва в изборите под собствено име, бе обявено, че има почти сто хиляди гласа (точното число е 94 515) или 2.95% от вота. Малко над 30 000 гласа не стигнаха на „Българско лято“, за да влезе в Народното събрание при първото си участие в национални избори. Случайно или не резултатът на БНО съвпада в процентно изражение с точност до 1 стотна от процента с този на партия „Да, България“, постигнат в коалиция с ДЕОС и Зелено движение на парламентарните избори през 2017 г.

Как се стигна до това Васил Божков да създаде политическа партия?

В края на януари 2020 г. държавната репресивна машина се стовари  с цялата си мощ и до голяма степен внезапно върху сочения за най-богат българин с интереси най-вече в хазартния бизнес и собственик на един от футболните клубове в страната с най-много привърженици – Васил Божков. На 29 януари 2020 г. му е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) и в негово отсъствие (задочно) са му повдигнати (първоначално) 7 обвинения. Това се случва в момент, в който той е извън България – напуснал напълно законно с частния си самолет и по думите му за отдавна планирано пътуване. Прокуратурата обяви, че е връчила обвиненията на Божков на служебен защитник, на което той отговори в телевизионно интервю от Дубай, че не е нито социално слаб, нито непълнолетен, за да му бъде отнето правото да посочи собствен адвокат. По-късно обвиненията нараснаха на брой, достигайки рекордното число от 18. В своята безгранична мъдрост прокуратурата дори откри „гореща телефонна линия“, на която да се обаждат жертвите на насилие от Васил Божков, защото (поне) едно от обвиненията му бе за извършени изнасилвания. С други думи, прокуратурата обяви първо, че бизнесменът е изнасилвач, а след това започна да събира доказателства за това свое твърдение. Почти година и половина след издаването на ЕЗА нито едно от обвиненията на Васил Божков не е влязло в съда.

За сметка на това, преди да се е произнесъл какъвто и да било съд, прокуратурата в България, заедно с органите на полицията и данъчните власти продължиха координираната атака срещу Васил Божков и хазартните оператори, в които той е акционер. За броени дни всички негови банкови сметки и тези на семейството му, както и на компаниите, в които той участва като акционер, са запорирани. Претърсени са негови жилища, както и офиси на дружества, свързвани с него. Арестувани са съпругата му, синът му, негови съдружници, дори адвокати и хора, които само слуховете в София свързват с него. Съпругата му – Елена Динева – бе държана в ареста 8 (осем) месец без каквито и да било писмени и/или веществени доказателства – единствено по свидетелските показания на бивш съдружник на Божков, този, от когото стартира цялата атака всъщност – Цветомир Найденов – който твърдеше, че Динева била знаела за „престъпната дейност“ на бизнесмена. 

В едно от съдебните заседания съпругата на Божков казва следното:

Над 7 месеца съм в ареста. Обиските и претърсванията в дома ми започнаха на 29 януари и до днес не са приключвали. Това са над 130 дни. Не се намериха пари и започнаха да изземват каквото намерят. През цялото това време оказвам пълно съдействие на разследващите да вземат всичко от моя дом, събирано през 50-годишния ми живот. Осигурявам им санитарни материали, тоалетна, каквото е нужно. През дома ми са минали около 3000 души държавни служители“.

Думите ѝ звучат като извадени от съвсем други времена. Тя и други близки на Божков, или познати, които клюките свързват с него, бяха държани в ареста без повдигнати обвинения като заложници – практика, която никой не би повярвал, че е възможна в държава-членка на Европейския съюз в XXI в. 

Това, на което Прокуратурата на Република България основава действията си е, че хазартните оператори, в които той е акционер, но няма функции по управление и представителство, дължат на фиска 700 милиона (първоначално бяха 300, след това станаха 500, а накрая скочиха до 700 милиона) от невнесени държавни такси за последните 5 години, ведно с лихвите. Факт е, обаче, че запори на банковите сметки на дружествата, в които участва Божков, бяха наложени без съдебна санкция и в нарушение на закона. Напоследък това се установява във всяко ново решение на съдилищата по казуса „Божков“.  Въпреки това хазартните оператори („Ню Геймс“, „Национална лотария“, „Еврофутбол“) бяха принудени от самата българска държава да фалират. В продължение на атаката срещу Божков Народното събрание прие закон за въвеждане на държавен монопол върху някои хазартни игри – лотарийните. Законопроектът бе предложен от една от партиите в управляващата коалиция и бе подкрепен от основната партия в тази коалиция – ГЕРБ  на министър-председателя, Бойко Борисов. Мотивите за законопроекта бяха да се увеличат парите за спорт, които държавният тотализатор плаща, като се отстрани конкуренцията на частните лотарии. Мотивите за въвеждане на държавен монопол върху лотарийните игри противоречат на европейското право, а очевидно дори за лаици е, че законът е в грубо противоречие с Конституцията на Република България. Конституционният съд, обаче, сезиран от Висшия адвокатски съвет (ВАдС), прие, че конституционната жалба е недопустима, тъй като ВАдС нямал право да се оплаква от такива нарушения на основния закон. Независимо от това, резултатите от приемането на монополния закон са вече налице – не само, че парите за спорт не се увеличават, но Сметната палата обяви наскоро, че държавният тотализатор е в технически фалит. Приходите на държавата от хазарт рязко са спаднали.

Освен въвеждането на държавен монопол върху лотариите, законът съдържа и норми с обратно действие, които предвиждат частните лотарийни оператори, притежаващи лиценз за организиране на игри към момента на приемането на закона, да върнат тези лицензи, въпреки че те са им издадени за 10 години, от които към началото на 2020 година остават 7 г. И до ден-днешен в европейска България се играе следната игра – съдът вдига запора на сметка на дружество на Божков, но още на следващия ден НАП налага нов запор.

Едновременно с акцията срещу Божков, прокуратурата провежда специална акция и в Държавната комисия по хазарта (ДКХ), която тогава е основният регулатор в бранша (след това скоростно бе закрита) и задържа множество лица, част от които дори вече не работят там. От прокуратурата твърдяха, че служителите на ДКХ са подпомагали и улеснявали Васил Божков при умишлено неплащане на публични задължения. Всички тези обвинения, както и тези срещу членовете на семейството на Божков, към момента са в задънена улица – не са внесени в съда и изглежда, че по тях дори въобще не се работи.

От февруари 2019 г. до началото на 2020 г. Васил Божков е собственик и на един най-популярните футболни клубове в страната – „Левски“. Едно от дружествата (хазартен оператор), в което бизнесменът беше акционер бе основен спонсор на клуба. След фалита на това дружество, умишлено предизвикан от държавата, на практика управляващите силово отнеха собствеността на Божков в „Левски“. Тъй като не може да издържа клуба, той е принуден да прехвърли безвъзмездно собствеността си, въпреки че за 1 година е налял в него над 20 милиона лева.

Безспорно най-бруталната атака срещу Божков, обаче, е посегателството срещу частната му колекция – най-голямата в страната, с над 3000 уникални артефакти от периода 4-то хилядолетие пр. Хр. до 6 в. сл. Хр. Колекцията се оценява на повече от 1 милиард евро и е пътувала, и излагана в цял свят, включително в сградата на Европейския парламент в Брюксел през януари 2007 г., когато с нейното експониране тържествено е отбелязано приемането на България в Европейския съюз. Върху тази колекция са проведени многобройни български и международни научни изследвания и са излезли множество научни публикации, повечето в чужбина. За постоянна експозиция на колекцията Божков е закупил за десетки милиони евро известна сграда в центъра на София – Телефонната палата – също архитектурен паметник. Колекцията е иззета без съдебен акт по скандален начин и при липса на каквито и да било мерки за сигурност и грижа за световното културно наследство. Основанието, на което колекцията се изземва е, че не била надлежно регистрирана. А самото българско Министерство на културата признава, че всичко необходимо за регистрирането на колекцията вече било направено от страна на бизнесмена, но самото министерство бездействало и не е извършило регистрацията ѝ от повече от 10 години.

Днес Васил Божков се намира в Дубай, Обединените арабски емирства (ОАЕ). След прекарани 2 седмици в тамошен затвор поради процедурата по искане на българската прокуратура за неговата екстрадиция. След множество опити на прокуратурата, МВР и други български държавни институции, Божков все още не е екстрадиран. Тъкмо обратното, въпреки изпратени многобройни полицаи и прокурори, които да върнат Божков „в чувал“ у дома, българските власти получиха от ОАЕ … фурми.

Това, че Божков няма просто да се примири с всичко случващо се за първи път стана ясно в едно интервю с Божков в сутрешния блок на bTV, воден от Антон Хекимян. В него бизнесменът дословно казва, че „мутрата“ Борисов е свързващото звено между 90-те години на миналия век и днешния ден, а различното е Пеевски – „Тогава го нямаше , но сега го имаседи като паяк в сянка и дърпа конците.“ Това интервю на Божков е толкова „политически некоректно“ и нанесе такива поражения на управляващия триумвират „Борисов, Пеевски и Гешев“, че нито една национална телевизионна медия не си позволи „лукса“ да интервюира бизнесмена отново. Премиерът веднага атакува bTV, наричайки ги „Божков Ти Ви“. Заплашителният му тон сработи върху журналистите, защото бизнесменът никога повече не е участвал в тази национална телевизия.

Вторият удар на Божков срещу статуквото беше джиросването на акциите на „Левски“ от Божков на Бойко Борисов. За ужас на управляващите, бизнесменът не само прехвърли акциите на футболния клуб на премиера, но и показа как собствеността на любимия на много българи отбор е бил разнасян като ненужна вещ по прищявка на Борисов от един „сламен човек“ на друг. От този момент нататък страницата в социалната мрежа на Божков се превърна за една нощ в доста популярна медия.

Следващият ход на Божков бе не само да разкаже в комикси начина, по който е бил изнудван от премиера, финансовия министър и шефа на Комисията по финанси в Народното събрание, за да запази хазартния си бизнес, но и да подаде сигнал до прокуратурата и международните институции за рекет и платени 67 милиона лева в брой на Владислав Горанов и Бойко Борисов. Пак от страницата си във Facebook той започна да опровергава внушенията, разпространявани от прокуратурата и управляващите и да публикува доказателства за обстоятелствата, съдържащи се в сигнала. Там се появи не само подробна данъчна информация за Божков и неговите фирми, от която става ясно, че той по официална информация от НАП няма публични задължения и е плащал данъци и такси за десетки и дори стотици милиони на година, но и извлечения от личната му банкова сметка, от които става ясно, че всеки месец е теглил милиони в брой, за да ги предава, по собствените му думи, на Горанов и Борисов

Сигналът на Божков никога не бе разследван, а разкритията му, които могат да бъдат определени като най-големият корупционен скандал в България станаха, заедно с акцията на ДБ на Росенец и нахлуването на прокуратурата в президенството, една от причините за протестите през лятото на миналата година. Тогава бизнесменът обяви, че стартира нов политически проект – „Българско лято“.

Как се справи „Българско лято“?

„Българско лято“ е първата българска политическа партия, която е регистрирана с Учредително събрание, проведено изцяло онлайн. Какъвто бе и генезиса на самата партия, стартирала като изцяло интернет-базирана платформа – в нея се записват партийните членове, през нея се определят приоритите. Всички имат възможност да изпращат предложения и да вземат участие в дискусии. По този начин – от долу нагоре – се създаде партия. В нея няма политически „изхабени“ лица. Програмата на партията беше стегната и достатъчно достъпна, така че при добро желание всеки да може да се запознае с нея. Отделните части бяха дискутирани и представяни също онлайн.

В деня, в който беше обявено да се проведе Учредителното събрание на „Българско лято“, в страната имаше обявена „извънредна епидемиологична обстановка“ със забрана за събиране на хора на едно място. Законът за политическите партии прогласява за законно само учредително събрание, на което „присъстват“ (чл. 12, ал. 2 Закон за политическите партии) над 500 души с избирателни права. Въпреки забраната, учредителите на „Българско лято“ проведоха събранието си онлайн и представиха пред Софийския градски съд  (СГС) над 900 нотариално заверени декларации, потвърждавайки че са присъствали онлайн.

СГС допусна регистрацията на „Българско лято“. Но преди вписването да стане факт, се намеси прокуратурата. Подчинените на Иван Гешев протестираха регистрацията и вписването на партията. Аргументите на обвинителите бяха вече взети предвид и отхвърлени от СГС. Прокуратурата например твърди, че емблемата на партията наподобявала на логото на „Българския монетен дворЕООД – дружество на Българската народна банка – и с това нарушавала закона.

Въпреки това, обвинението протестира решението на СГС за допускане на регистрацията в последния възможен момент – 7 дни след произнасянето на СГС – и по този начин реално възпрепятства явяването на “Българско лято” на изборите.

Така прокуратурата официално се превърна и в пряк участник в изборите.

Партията не се отклони от заявката, че въпреки всичко ще участва на иборите, при това, без да се съюзява с нито една партия на политическото статукво у нас. Опровергани бяха онези, които предричаха коалиции с политически сили, само с оглед на това да се прескочи бариерата от 4% за влизане в Народното събрание. За мандатоносител беше избрана малко известната партия БНО.

В предизборната си кампания „Българско лято“ се сблъска дори и с по-голям проблем от регистрацията си и намиране на мандатоносител – пълното медийно затъмнение. Много политически сили се оплакват от това, че медиите не ги отразяват. И с право – както всички добре знаем, медийният пазар в България е в огромна степен монополизиран от статуквото. Същевременно, в България съществува и абсурдното понятие „партийна телевизия“. Един от кандидатите в тези избори също разполагаше със собствена телевизия, а и не е слизал от национален ефир в последните близо 30 г. И все пак не е имало политическа формация, чиито представители да са били под пълно медийно ембарго, което включва не само такова за техни участия, но и такава за коментари от страна на политолози, социолози и всякакви политически анализатори. Стигна се и до друг исторически прецедент – партия, която през целия изборен ден е била на ръба на влизане в НС – не бе отразена по никакъв начин в телевизионните студиа на трите големи телевизии в изборната нощ.

Логично, „Българско лято“ и Васил Божков адресираха кампанията си основно и само към социалните мрежи. Където представянето им също е своеобразен феномен – огромен рийч без почти никаква реклама.

ТерминалНО сравни публичните данни за прозрачност на Facebook страниците на участници в изборите и похарчените от тях средства за платени публикации там:

Трябва да направим уговорката, че ГЕРБ и Бойко Борисов нямат официални страници във Facebook. Борисов има само Facebook профил. Затова не влизат в тази класация.

В същото време намесата на прокуратурата в тези избори не се ограничи само до спирането от участие на “Българско лято” с тяхна собствена регистрация. От партията регулярно информираха, че техните застъпници са привиквани в полицейските управления да се обясняват защо я подкрепят, а някои не са били допуснати до изборните секции, без каквито и да било основания. Повод да се появят съмнения за манипулации…

Самият Божков заяви от фейсбук страницата си, че “изборите са откраднати” и “реалният резултат на „Българнско лято“ от тези избори е много по-висок.” 

За да се обобщи постигнатото от „Българско лято“ на тези избори, трябва да цитираме Андрей Райчев като представител на единствената социологическа агенция, която “улови” на 4 април “Българско лято” на радара си. Той отбеляза, че при цялата атака срещу Божков в хода на предизборната година, неговият резултат е показателен сам по себе си за необходимостта от промяна.

Първан Симеонов, също от “Галъп Интернешенъл” прави разрез на избирателите на партията в “Дневник” и казва: “Има млада, автентична подкрепа от хора, които на предишните парламентарни избори през 2017 г. не са имали право да гласуват или тогава са подкрепили ГЕРБ”. 

Подкрепата за Васил Божков в България се дължи най-вече на София, няколко големи градски избирателни райони и на активността в родния му Велинград (13 МИР Пазарджик).”, пише в свой анализ след изборите “Булевард България”.

В чужбина процентно Божков и формацията му има два пъти по-голяма подкрепа и гласовете за мандатоносителя – БНО – надхвърля 5%.

Цялата история около Васил Божков, атаката срещу него, разкритията му от първо лице за начина на функциониране на модела на управление на това статукво, последвани от първия официален сигнал за корупция на най-високо ниво в държавата, създаването на партията му, отношението на медиите, журналистите, политолози, социолози е показателна на много нива. И със сигурност всичко това има своята роля във взривяването на този модел, което по един или друг начин се случи на тези избори. По един или друг начин Божков остава единственият, който продължава да не пропуска да спомене Пеевски, не само изчезнал от листите за депутат, но и никой от новоизбраните депутати не го споменава дори. И на финала – който твърди, че е изненадан от резултатите на Божков на тези избори или не разбира нищо от политически процеси в България и тотално не познава електоралните нагласи, или се прави, че не разбира

SHARE