SHARE

Руският опозиционер Алексей Навални не можа да се включи в протестите навръх рождения ден на Путин, тъй като бе в ареста, излежаващ поредната си 20-дневна присъда за организиране на протести. Въпреки това той коментира събитията на личния си сайт. 

Публикуваме неговото изявление в цялост.

За това как са протекли акциите на 7 октомври разбрах само от радиото.

Санкт Петербург

Но и така ми е ясно: вие единствени водите страната напред – вие, които вчера излязохте на улицата и участвахте по един или друг начин.  Цялата надежда е у вас.

Във времена когато обществената политика в страната е заменена от анонимни канали в Telegram,  а малодушието и самоцензурата сe смятат за признак на нормалност и системност, на кого може да разчита Русия, запътила се към изостаналост и мракобесие?

Само на вас, които наричате бялото – бяло, и черното – черно, на вас, които не се отказвате от правото си на мнение.

Омск

Всичко жизнено и честно, което може да се роди в руската политика (а то родило се, задължително ще победи), произлиза единствено от вашите среди. Радвам се да бъдем заедно.

Москва

И в Москва, където няма арести.

И в Петербург, където има арести.

И в Якутск, където путинските мерзавци в пагони пребиха човек. 

Отново се убедихме, че единствен източник и причина за насилието са властта и полицията и в никакъв случай не и протестиращите. В градовете, където полицията не нападна никого, а единствено пази реда, всичко премина идеално.

Владивосток

Отделно искам да благодаря на общинските съвети на районите Филевский парк и Тверской (райони на Москва – бел. прев.) (може би има и още, но аз знам за тези двата – бел.авт.) за декларациите им в защита на правото на хората да се събират мирно с лозунгите си.

Това е просто щастие – за първи път от 20 години виждам избрани политици да вършат това, което преди всичко се иска от тях – да говорят от името на народа (!!!), който ги е избрал: не сме длъжни да живеем по тези правила, нека ги променим. Ето това е представителната демокрация. Така тя трябва да работи. Ние я пробуждаме.

Въпреки натиска ще продължаваме да работим и ще постигаме своето. Правдата е на наша страна.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.