SHARE

В своето ежегодно издание „Светът през“ (The World In) от Economist са поканили руския опозиционер Алексей Навални да разкаже за перспективите пред Русия в идващата 2018 г., като за него основното послание е, че се задава ново поколение, което ще разобличи двуличието на Путин. 

Каква ирония, че пиша статия за Русия през 2018 г. от затворническа килия. Отново съм арестуван за това, че си водя изборната кампания. Откакто обявих намерение да се изправя на изборите през 2018 г., прекарвам всеки пети ден в затвора.

Две тенденции ще променят перспективите пред Русия пред 2018 г. – продължаващото овехтяване на малката група хора, които държат властта, и разрастването на новото поколение руски граждани.

В ерата на ниските цени на петрола стана ясно, че Кремъл и Владимир Путин не могат да поддържат устойчив икономически растеж и надигащ се стандарт на живот. През 2012 г. г-н Путин обеща, че до края на мандата му БВП ще нарасне с 50% – а промяната е с по-малко от 10% в крайна сметка.

По-бързият растеж може единствено да дойде от дерегулация, намаляване на държавната собственост, истинска битка с корупцията и независими съдилища и правораздавателни органи.

Но тези реформи се смятат за недопустими, тъй като ще отслабят режима. Очевидно е, че основната задача пред властимащите е тяхното собствено оцеляване – и разграбването на държавните блага, – отколкото каквато и да е идея за национален интерес.

Режимът остава на власт, твърдейки, че Русия и президентът са защитниците на семейството и морала в света и обвинявайки Запада, че е загърбил тези ценности. И следователно всякакви искания за икономическа или политическа модернизация могат да бъдат отхвърлени с благородни оправдания.

Например направете сравнение между: „Не искам независим съд,  защото той ще признае, че манипулирам изборите“ и „Съдебната система трябва да е водена от държавата, която защитава руската земя“.

Последното звучи по-приемливо и благородно. Има само един проблем. Русия не е консервативна страна и със сигурност не се вписва в модела на християнска теокрация. По-малко от 15% от хората отиват на църква месечно.

Кремъл неспирно говори за обиди към духовните бащи на нацията – без значение дали те са ветераните, Великата отечествена война, светци, семейството на царя или традиционното изкуство. Тези възмущения са особено гръмки, когато идват от лица с офшорни фирми и авоари. И всяка дума срещу властта е изкривявана и пришивана към големия запас от обиди към духовните бащи на нацията.

Г-н Путин също така използва външната политика, за да се задържи на власт. И ще следва същата политика на разделение и лицеремност: едновременно подкрепяйки всички крайнодесни и крайнолеви политици в Европа и Америка. И всяко слабо място на Запада ще бъде ударено със сенчесто финансиране, тайни операции и медийна кампания.

Притчата я знаем: Западното статукво е изгубило морала и е отхвърлило традиционните ценности. Путин ще преобърне и атаките срещу него, казвайки че в многополюсния свят Западът трябва да приеме, че знаем как се купуват реклами във Facebook и ще ги използваме за наши цели.

Лесната намеса в кампаниите на Хилъри Клинтън и Еманюел Макрон единствено ще вдъхнови Кремъл. Светът на съвременните медии – където кликовете и ретуитовете са далеч по-важни от истината – е напълно разбираем от Путин и той вярва, че това е неговата мека сила.

Да не се връщаме към СССР 

Либерализирането на Русия трябва да бъде оставено на руснаците. Но Западът може да обуздае режима, като прилага собствените си правила и разследва корупционните парични потоци на Русия. Цялата свита на Путин има авоари на Запад, които ще ги заболи, ако загубят. Спирането и разкриването на тези потоци трябва да отслаби корумпирания режим и разобличи двуличието му.

На фалшивите консерватори не е гарантирана победата над руснаците, подкрепящи промяната.

През 2018 г. ще видим как се образува нова политическа класа – в ядрото й ще бъдат младите, под 35 г., чийто цял живот е минал под Путин. Техните спомени не са за опашките пред празни магазини, каквито имаше в СССР. Това означава, че в главите им не съществува лозунгът „но имаше и много по-лоши времена“, който е типичен за тези над 40 г. За тях настоящият мандат на Путин и последните четири години спад на приходите е най-лошият период в живота им. И най-важното: те ясно осъзнават липсата на перспектива. Думите от песента от 1970 г. на Sex Pistols: No future for me, no future for you (Никакво бъдеще за мен, никакво за теб) се превръщат в описание на тяхната действителност.

Тези хора не се вдъхновяват от изкуствен консерватизъм. Те искат да си намерят работа и приходи, съответстващи на нивото им на образование и европейските стандарти. Защото те нямат съмнение в очевидното: Живеем в Европа. 

Ще бъде трудно. Ще трябва, за да можеш да четеш истински новини в Русия, да имаш VPNs и Tor (средства за прикриване на това от коя страна и кой влиза в определен сайт – бел. прев.).

Разбиването на настоящите средства за тайна комуникация и „екстремизма“ в социалните мрежи неминуемо ще доведе до изобретяването на нови форми за комуникация.

През 2018 г. тази нова класа в Русия ще осъзнае своята роля и власт.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.