Навални е отровен с „Новичок“ от екип експерти по химическо оръжие на...

Навални е отровен с „Новичок“ от екип експерти по химическо оръжие на руското ФСБ доказа разследване на Bellingcat

SHARE

Ето най-важното от публикуваното току-що ново разследване на Bellingcat, което и самият Алексей Навални оповести:

  • Bellingcat идентифицира два института, които от 2010 г., изглежда, имат водеща роля в продължаващите научноизследователски и развойни дейности на програмите за нервно-паралитични вещества от съветската епоха, включително тези от типа „Новичок“. Разследването потвърди, че тези институти – този с прозаичното име Федералното държавно унитарно предприятие „Държавен научно-изследователски институт за органична химия и технологии“ (Федеральное государственное унитарное предприятие „Государственный научно-исследовательский институт органической химии и технологии“ – ФГУП «ГосНИИОХТ»), разположен в Санкт Петербург, така  и московското държавно предприятие „Сигнал“ – са били в тясна комуникация с агенти на ГРУ, свързани с двата опита за убийство в чужбина, използващи токсини от военен клас. ДП „Сигнал“, официално ангажиран с разработването на… напитки за спортно хранене (!), изглежда се е фокусирал върху изследвания за нанокапсулация. Това е сравнително нова технология, която би могла да позволи „смъртоносен токсин“ да бъде „опакован“ в друго вещество, позволявайки едновременно заблуда за произхода на отровата и нейното отложено проявяване на отровата.
  • На 20 август 2020 г. руският опозиционен активист Алексей Навални изпадна в кома по време на полет от сибирския град Томск до Москва, което доведе до аварийно кацане и хоспитализацията му в град Омск. Местните лекари и медицински специалисти, долетели от Москва, твърдят, че не са открили признаци на тежко отравяне. Два дни по-късно Навални е евакуиран в немската болница Шарите (Charite), където незабавно е диагностициран с тежко отравяне с инхибитор на холинестеразата. Немска военна лаборатория, две независими европейски лаборатории и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) идентифицираха токсина като нервно-паралитично вещество, принадлежащо към групата „Новичок“. ОЗХО идентифицира токсина като инхибитор на холинестеразата, структурно наподобяващ известните варианти на „Новичок“, но такъв, който не е включен в списъка на забранените нервно-паралитични вещества, актуализиран след отравянето на сем. Скрипал през 2018 г. Това означава, че веществото, използвано срещу Navalny, е от по-нов, неизвестен досега тип.
  • Правителствата на САЩ и Европа обвиниха руското правителство и по-специално ФСБ за отравянето на Навални, от което той оживя по чудо. Русия многократно отрече обвинението и твърди, че опозиционният лидер не е имала следи от нервно-паралитично вещество в тялото си, докато е била в Русия, и че ако той е бил отровен с такова от типа „Новичок“, това трябва да се е случило, след като е напуснал руската територия.
  • Понастоящем, никоя правоприлагаща агенция в никоя държава не разследва отравянето на Алексей Навални.
  • В предишна поредица от разследвания Bellingcat разкри доказателства, че руската агенция за военно разузнаване – ГРУ – е била отговорна за отравянето, както на Сергей и Юлия Скрипал в Обединеното кралство (опит за покушение, довело до смъртта на един британски гражданин), така и за отравянето на Емилиян Гебрев в България. Също така се установи, че основната руска агенция за сигурност – ФСБ (Федеральная служба безопасности – Федерална служба за безопасност) – стои зад убийството на грузински гражданин, потърсил убежище в Германия.
  • В по-нататъшно разследване Bellingcat разкри доказателства, че Русия не е прекратила програмата си за химическо оръжие, а вместо това е прикрила способността си да го развива зад мрежа от държавни институти. След официалното закриване на руската военна програма за химическо оръжие през 2010 г. нейните основни учени са били преместени в институти, които се занимават с привидно граждански изследвания. В действителност тези учени продължават да разработват и произвеждат химическо оръжие за руските служби за сигурност.
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.