SHARE

Прекрасно. Най-накрая руският елит, към който принадлежи патриарх Кирил, разбра, че версията им за свободата и признателността на българите не е нито единствена, нито тази, която ще спечели сърцата и умовете на съвременните българи.

Откровени са лъжите и демагогията – нямало финско, полско, румънско, литовско участие, а имало разквартирувани полкова на руската армия. Дори и сянка на съмнение няма относно „освободителната мисия“ на руското самодържавие, което постави половината кълбо под своя диктат и ботуш.

Няма нищо християнско в думите на Кирил – всеруския патриарх, – защото паметта е за загиналите, а не за властимащите, които са се движели от своята корист и подбуди.

Българската общественост ще разбере колко арогантни до болка са руските йерарси на РПЦ в обслужване на текущите цели на руската политика. Координацията на тази визита с Кремъл и МИД е без прецедент, Кирил дойде не като глава на РПЦ толкова, колкото като пратеник на руския цар.

Да виждате патриарх Кирил да е проливал кръв или да има права върху пролятата кръв на войниците и офицерите от руската армия отпреди 140 години?

Излъчва охолство и самодоволство, вероятно за това има нужда от толкова голяма охрана за него, Пастира на народа, да го охраняват от народа.

Да, Кремъл форсира разцепление в България, защото няма съмнение, че тези думи на патриарх Кирил ще радикализират русофилите, а публично изказаното му недоволство ще притисне до стената кохортата от коленопреклонни домакини. И всичко за сметка на българската нация, която се разкъсва между изкуствената „признателност“ към Русия (вместо да й държи сметка за насилието и смяната на режима) и нуждите на своето развитие в рамките на Европа.

Изразих своето неудовлетворение и ви призовавам да маркирате дислайк – не харесвам това видео, за да видят реакцията на българите в Москва.

Сравнете тази захаросана версия на руската безкористна любов към българите и мотиви за Руско-турската война с това, което знаете, и с текста на Санстефанския мирен договор, където няма и дума за България и нейната държава.

Припомнете си за серията от дипломатически договорености, които де факто дават правната рамка и „зелена улица“ от страна на Европа, в т.ч. Райхщадското споразумение, която е „спечелена“ за освобождението на България от Априлското въстание, от Старозагорското въстание, от бунта на самите българи.

Както се казва, и демагогията има своите граници.

Президентът Радев сам се постави в ъгъла. Защо спести на патриарх Кирил, че съвременните руснаци могат да видят паметник и признателност за главните действащи лица във Руско-турската война само и единствено в България, след като в родината си тяхната памет беше поругана и унищожена в пряк смисъл.

Не той, а ние трябва да питаме с какво право съвременните руски лидери изобщо се кичат с моралното право на съдници и наследници на признателност, след като България даде подслон на бежанци от терора и насилието в самата Русия.

Къде и ако ги има, в какво състояние са паметниците на руските генерали и дипломати в самата Русия. Къде е паметникът на генерал Скобелев, който беше в центъра на Москва например?

Тонът, който руският патриарх си позволява, е без всякакъв прецедент и заслужава остра и ярка реакция. Такава няма да има от „смелия“ генерал, затова на обществено равнище трябва да кажем ясно – единствената признателност, която България все още дължи и не е оказала, е на своите собствени и близки като народи истински герои, които ни спасиха като нация и държава.

Не се залъгвайте – посещението на патриарх Кирил откри сезона за лов на несъгласни в България с руските претенции и политики.

Следете действията на Радев, Доган, Нинова и сие.
Това беше генерална репетиция за визитата на Путин по-късно през годината. Ще бъде чудо, ако не се стигне до нови вълни на профилактиране, насилие (познавам тези хора, тъй като губят при думите, със сигурност ще преминат към дела) и още по-ниско преклонение от страна на русофилите на власт.

Текстът е препубликуван от платформата Steemit. Заглавието и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“.

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.