SHARE

От древни времена знаем, че пътят към победата не е в бройката и силата, а в стратегията. „Ще победи този, който се е подготвил и изчака да нападне врага, когато е неподготвен“ е една от максимите на Сун Дзъ в „Изкуството на войната“.

Днес – когато се разкрива мащабът на руските операции, става все по-ясно колко неподготвен е бил Западът и в частност САЩ.

Не за всички – някои са виждали задаващата се заплаха: Аш Картър – последният секретар по отбрана на Барак Обама, е бил един от тях, но не е успял да убеди своя президент да предприеме действия, разбираме от интервюто му с Politico, дошло след като специалният прокурор Робърт Мълър обвини тринайсет руснаци за изпълнението на мащабен план за намеса в политическия живот в Америка.

В момента, в който Картър поема отговорност за най-голямата армия в историята на света – 2015 г., той разбира, че САЩ нямат никаква стратегия за противодействие на Русия. Вече части на Украйна са окупирани, Кремъл се е намесил в редица избори и провел хакерски атаки и скоро предстои навлизането им в сирийския конфликт.

„В общи линии нямаше никаква… кампания, план за противодействие на Русия, каквито сме имали по време на Студената война – казва Картър. – Плановете на НАТО и САЩ за отбрана на Германия, ако Варшавският договор започне инвазия… всички тези неща си заминаха с падането на Стената и разпада на Съветския съюз и не мислехме, че са ни нужни.

Преди три години, като станах секретар по отбраната, казах: „Трябва да променим това, трябва да изградим стратегия, която е не само военна, но и политико-военна за противодействие“.

Картър вярва, че САЩ твърде дълго не са обръщал ивнимание на знаците от Кремъл, които, както разбрахме от обвинението на Мълър, са започнали своите операции още през 2014 г., когато бе анексиран и Крим.

И санкциите не са били достатъчни, „защото не промениха поведението на Путин и това означава, че нито администрацията на Обама, нито тази на Тръмп направиха нужното“.

Той е особен критичен към продължаващите откази на Тръмп да приеме изводите на разузнавателната общност, че Русия е извършила мащабна операция срещу САЩ по време на президентските избори през 2016 г.

Но далеч повече съжалява за събитията по времето на Обама. През 2016 г. Картър е влязъл в сблъсък с държавния секретар Джон Кери. Тогава Русия вече се намесва в сирийския конфликт, подкрепяйки режима на Асад – за Джон Кери тогава е трябвало Вашингтон и Москва да търсят мирно решение и да си сътрудничат в борбата с тероризма. Рефрен, играещ идеално по струната на Русия и остро критикуван от Пентагона и Картър.

„Не исках САЩ да са свързани – политически или морално – с това, което руснаците правиха“ в Сирия. „И, разбира се, те целяха да ни направят капан и да ни залъжат с това, което наричаха сътрудничество, и аз бях против това. Казах, че единственото, на което съм склонен – и президентът се съгласи – е да избегнат конфликт в операциите си, като продължим да се борим с ДАЕШ и защитим собствените ни хора на място.“

Това обаче само по себе си е отстъпление, породено от липсата на план в САЩ.

Картър е наредил да се изготви от Пентагона стратегия за противодействие на Русия две години по-рано, но с нея нищо не се случва. Но Картър не е бил изненадан от атаката на Русия над американския политически процес. „Това, което виждах от руснаците да правят в Украйна, на Прибалтика и другаде, което е: „малки зелени човечета“, кибератаки, огромни лъжи и други средства за манипулация на информационното пространство… Изобщо не бях изненадан, че ще го направят и със САЩ.“

Знаем и за друг момент – когато разузнавателната общност на САЩ съобщава на Обама, че Русия е извършила мащабна операция срещу изборите. Обама отказва публично да осъди руснаците до края на изборите, наместо това той събира лидерите на Конгреса и иска надпартийно те да излязат със становище за случващото се. Тогава лидерът на мнозинството в Сената Мич Маконъл отказва и президентът не предприема нищо до изборния ден… когато вече е твърде късно.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.