SHARE

Въпреки огромния медиен интерес, разследването за сътрудничество между Русия и кампанията на Доналд Тръмп остава една от най-добре пазените тайни. Никой не знае кой ще осъмне с обвинение утре и кога ще падне окончателно завесата за извършеното от Кремъл и кампанията на президента на САЩ.

Вече стана ежедневие специалният прокурор Робърт Мълър да повдига подробни обвинения, които се четат с лекотата на криминален роман, а зад тях стоях необороми доказателства.

И малко по малко – като в същински криминален епос –  казусът се разплита – обвиняемите „пропяват“ и стигаме все по-близо и по-близо до Белия дом, Кремъл и истината.

Макар да не знаем следващия ход на Робърт Мълър, то вече имаме по-пълна картина за това какво се случва, в кои сфери и кои може да бъдат следващите обвинени. Биографът на годините на Мълър като директор на ФБР  – Гарет Граф – наскоро публикува статия, в която раздели руското разследване на пет дяла – ще използвам неговата подредба, за да представя основните неща, които знаем и очакваме от разследването.

I. Пране на пари, данъчни измами и съмнителни финансови операции

Това е елементът в разследването, който започва далеч преди кампанията на Доналд Тръмп. Обиненията за финансови престъпления са и най-трудни за оборване, което очевидно е и причина Робърт Мълър да започне с тях.

Още картината за финансовите престъпления не е пълна, но изглежда тя е скелето на цялата конспирация, което ще докаже връзките и зависимостите на играчите в сагата. 

В тях са замесени различни лица:

Мениджърът на кампанията Пол Манафорт и неговият заместник Ричард Гейтс (който вече се призна за виновен) са прали пари в продължение на години – включително след края на изборите през 2016 г. Техните връзки преминават през руски олигарси, американски конгресмени, европейски политици и украинския дикатор Виктор Янукович. Включително, както разбрахме вчера, те са плащали на европейски политици от т.нар „Хапсбург група“ (Hapsburg), сред които е и посочен „канцлер“ (навярно Герхард Шрьодер).

Доналд Тръмп и неговия бизнес също имат изключително съмнителни финансови сделки с руски олигарси, за които до момента няма обвинения, но един от партньорите му, Феликс Сатър, навярно си сътрудничи с ФБР. В тази интрига е замесена Deutsche Bank, която миналата година бе глобена с $630 млн., тъй като е участвала в схема за пране на пари с руски олигарси (повече по темата можете да прочетете тук). Другата банка е руската държавна – Внешэкономбанк, която е финансирала с 850 милиона долара хотел на Trump International, а зетят на Тръмп Джаред Къшнър се е срещал с председателя на борда след изборната победа на Тръмп. Къшнър е разследван и за връзките си с Китай и се очаква година след като постъпи в Белия дом да му бъде отказан допуск до класифицирана информация – навярно, тъй като разследването срещу него е в заключителен етап и скоро ще му бъдат повдигнати обвинения.

Също така знаем, че руският посланик в САЩ Сергей Кисляк  (2008-2017) е получил 120 000 щ.д. десет дни след избора на Доналд Тръмп. Тази транзакция е била съмнителна за банката, извършила превода – Citibank, и тя е сигнализирала на властите.

II. Руската информационна война

Този дял се занимава с пропагандната кампания и активизирането на руски ботове и манипулацията на социалните мрежи, чрез която Русия (със или без помощта на кампанията на Тръмп) го е подкрепила на изборите през 2016 г.

Това е половината история. На 16 февруари Робърт Мълър повдигна обвинения на 13 руснаци за „конспирация срещу Съединените щати“ чрез „намеса в изборния и политическия процес на САЩ, включително през изборите през 2016 г.“. За целта те са ръководили т.нар. фабрика за тролове на ул. „Савушкина“ в Санкт Петербург, а един от обвиняемите е Евгений Пригожин, който е спонсорирал дейността им и е пряко свързан с Кремъл и е известен като „готвачът на Путин“.

Не знаем другата половина на историята, а именно – кой е снабдил руснаците с подробна информация кои избиратели те да атакуват с пропаганда. Възможно е Кремъл сам да е събрал информацията за това каква кампания да проведе, но има съмнения, че на тях им е помогнала организацията Cambridge Analytica – която води кампанията в социалните мрежи на Доналд Тръмп, както и тази за напускане на ЕС на Найджъл Фараж. Зад нея стоят и американските милиардери Робърт и Ребека Мърсър, които доскоро бяха патрони и на бившия главен стратег на Белия дом Стивън Банън. Той вече изпадна в немилост и имаше 20-часов разпит с разследването за намеса на Русия. По думите на адвоката на Банън – той си е казал „всичко“.

Доколко Стивън Банън знае за задкулисните операции на Cambridge Analytica остава под въпрос, както и дали организацията съзнателно е помагала на руските тролове за това към кой електорат да насочат посланията си.

III. Киберпрестъпления

Тук идват хакерските атаки срещу ключови институции на САЩ, включително над Демократическата партия, от която бяха откраднати имейли и впоследствие разпространени през WikiLeaks в ключови моменти за кампанията.

Знаем, че Джулиан Асандж, създателят на WikiLeaks, и кампанията на Тръмп са поддържали контакти. Знаем също, че един от най-известните „кримки“ в американската политика Роджър Стоун (сътрудник на Манафорт и приятел на Тръмп) се хвалеше дни преди да бъдат публикувани имейлите, че това ще се случи и че поддържа връзка с Асандж. Британският политик Найджъл Фараж, който е обект на разследването на Мълър според Guardian, също има няколко посещения в еквадорското посолство в Лондон, в което се укрива Асандж. Предсои да разберем какви точно са били контактите на всички тези лица и дали не е извършена координация между тях.

Знаем още и кои са хакерите, извършили атаките (екипите Fancy Bear и Cozy Bear). Според Wall Street Journal поне шестима офицери на руските служби ГРУ и ФСБ вече са набелязани от Департамента по правосъдие на САЩ като отговорни за ръководенето на операцията.

Това е сигнал, че съвсем скоро може да очакваме обвинение срещу тях от Робърт Мълър.

IV. Конспирация между кампанията на Тръмп и Кремъл

Вече трима души от кампанията на Тръмп се признаха за виновни – Джордж Пападопулус, който е търсил контакти с Кремъл от името на кампанията на Тръмп, ген. Майкъл Флин – който се е договарял с руския посланик за това, че ще отпаднат санкциите срещу Русия в края на 2016 г., и Ричард Гейтс, който е един от ръководителите на изборната кампания и протеже на Пол Манафорт.

Известно е и рандевуто в Trump Tower в Ню Йорк между Доналд Тръмп-мл., Пол Манафорт и Джаред Къшнър с руски агенти, водени от Наталия Веселницкая, явила се от името на „главния прокурор на Русия“ според разкритата комуникация за срещата. От изтеклата информация става ясно, че на на нея руското правителство е предлагало очерняща Хилъри Клинтън информация срещу отпадане на руските санкции. Засега не знаем как са завършили тези разговори и какви са последствията от тях.

Срещи с руския посланик знаем, че е провеждал и главният прокурор Джеф Сешънс, който впоследствие излъга за тях – и това стана причина да си направи отвод в контекста на разследването за намесата на Русия в президентските избори в САЩ.

V. Възпрепятстване на правосъдието

И тук идва последния елемент на разследването. Защо Тръмп уволни директора на ФБР, който публично преди това обяви, че разследва кампанията му. По твърдения на Коуми преди да го освободи Тръмп е поискал от него да прекрати разследването срещу ген. Майкъл Флин, както и е поискал от него „лоялност“.

Самият Тръмп обяви в интервю за Лестър Холт от NBC, че е уволнил Коуми заради „онова нещо с Русия“. Тръмп е оказвал натиск за разследването срещу кампанията му и на други директори от разузнавателната общност в САЩ, а наскоро разбрахме, че е наредил и да бъде уволнен Робърт Мълър, но под заплаха за оставка от правния му секретар – Дон Маган, е оттеглил заповедта.

Маган е ключово лице, тъй като и той първи научава от и.д. главен прокурор Сали Йейтс за това, че ген. Майкъл Флин е компрометиран заради разговорите си с руския посланик. Тръмп до момента твърди, че той не е знаел, че Флин е комрометиран и затова нито едно от действията му не е „възпрепятстване на правосъдието“, тъй като той е действал в „незнание“.

От всичко изброено става ясно колко мащабно е разследването за намесата на Русия и сътрудничеството на Кремъл с Тръмп.

Финасовите, изборните и киберпрестъпленията са причините и следствията – това са обвързаностите между отделните играчи и техните действия в изпълнение на някакъв общ план.

Този общ план е конспирацията – заговор между няколко души да извършват престъпна дейност, като не е задължително всички участващи да знаят за всичко случващо се в заговора, но те всички съзнателно извършват дейности, които да подпомогнат конспирацията.

Това са основните моменти в разследването на Робърт Мълър –  ние не знаем той колко близо е до истината, но знаем, че знае много повече, отколкото е известно публично.

SHARE