SHARE

Към 19 ч. българско време: Поне 465 души са ранени в сблъсъците между полицията и гласуващите на обявения за незаконен от Мадрид референдум за независимост, предават каталунски представители на властта. Испанското правителство се закле, че ще спре референдума – полицаите предодвратяват гласуването и изземат урни и бюлетини, затваряйки избирателните секции.

В столицата на региона Барселона полицията отблъсква каталунци с палки и гумени крушуми. В отделно изказване испанското министерство обяви, че 11 полицаи са ранени. По време на пресконференция вицепремиерът на Испания Сорая Саенз де Сантамария обяви, че полицията е действала с професионализъм в рамките на нормалното.

Каталунския лидер Карл Пучдемон осъди акциите на националната полиция и Guardia Civil, които са пратени в Каталуния, за да предотвратят вота.

Реакциите на европейски лидери не закъсняха: първата реакция на световен лидер дойде от премиера на Белгия Шарл Мишел, който заклейми полицейското насилие и призова за политически диалог.

 

Кметът на Барселона Ада Колау призова за оставката на Мариано Рахой поради насилието, упражнено срещу каталунци. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън осъди употребяването на сила над протестиращи, като заяви, че насилията са „шокиращи и със сигурност ненужни. Просто оставете хората да гласуват.“ Британският лидер на лейбъристите Джеръми Корбин също осъди полицейските насилия.

 

В Единбург протестиращи срещу полицейското насилие призоваха пред офисите на ЕС в града за отговор от Европейските власти.

 

https://twitter.com/GrayInGlasgow/status/914481623839772673/photo/1

 

Местната каталунска полиция се опитва да защити протестиращите от Националната Гвардия, като на няколко места са получени данни са сблъсъци между двете сили на реда.


Както испанските власти, така и каталунската полиция излязоха с данни за броя на избирателни секции, които са затворени. Мадрид казва, че е затворила 46, от които 27 в Барселона. Guardia Civil е затворила още 46, от които 14 в Барселона. Каталунската полиция твърди, че са затворили 244 секции в областта.

Ги Верхофстадт е първият старши политик от ЕС, който заклейми полицейските насилия. Той заяви, че е важно диалогът да се води мирно, с уважение към конституционния ред и да се търси деескалация на проблема.

 

Тук може да следите ситуацията на живо.

Може да прочетете и серията ни от анализи по темата:

Никой не знае какво ще се случи днес в Каталуния

Каталуния е разделена! 

Първото нахлуване на испанските власти в Каталуния 

Готова ли е Каталуния за независимост? 

Каталуния обяви референдум за независимост през октомври

Следете за обновления както в този материал, така и на страницата на „Терминал 3“ във Facebook.

Снимка: AFP 

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.