SHARE

Държавата ще изостави пациентите с най-тежки заболявания през 2018 г.

Ако няма средства – колкото и да е отвращаващо, това е посланието на политиците ни – те ще умират. Който плаща, той поръчва музиката, нали така? Значи който плаща, той живее.

Здравната каса трябвало да си “отдъхне” от тези пациенти и техните разходи, заяви смело управителят Камен Плочев.

Парадоксално е, че в България човешкият живот не струва нищо и същевременно струва много.

Още по-нагло е, че решението на властта идва само дни след като Брюксел обяви, че България е неадекватна в лицето на предотвратимата смъртност.

Страната ни отчита отчайващо нисък брой на хората, преживели онкологични заболявания.

„Това , че през 2018 няма да се допускат нови лекарства на тази територия, значи, че ако стандартните по-стари медикаменти не действат, нови няма да има“, сподели Аделина Банакиева в публичен фейсбук статус.

„В Германия и Русия има нови медикаменти за тройно негативен рак на гърдата… тук няма да го има. Това значи, че тази новинка наредбичка, дет ще пробутат утре, ще лиши хиляди от нас от най-новите медикаменти… за рак , за сърдечно-съдови заболявания, за диабет, за множествена склероза… няма да има достъп до нищо ново…“, продължи тя.

Забраната за включване на нови лекарства в списъците, които покрива НЗОК, ще се отрази пагубно на хилядите пациенти с белодробни и ракови заболявания, на възстановяващите се след трансплантация и други. Именно техният живот зависи от доказано работещите нови медикаменти, тъй като традиционното лечение не е проработило за тях.

Така освен икономически имигранти, сред които са и здравните ни работници, ще се сдобием и със здравни имигранти – онези, на които държавата отказа правото да живеят.

От институцията посочват, че “България е държавата в ЕС, която отделя най-голям процент от парите за здравеопазване за плащания към търговците на дребно и доставчиците на медицински стоки”.

Междувременно премълчават, че България е страната, в която пациентите правят най-големи преки плащания, от които системата е силно зависима.

България е страната, в която разходите за здравеопазване са изключително ниски – така че няма значение какъв процент от нищото се изразходва. То все още кънти на кухо. То е недостатъчно. Особено в страна, която остава сред първенците в областта на неофициалните плащания за лечение. 

От НЗОК побързаха страхливо да обвинят медиите в спекулации. Институцията се изсмя индиректно в лицето на протестиращите, очерняйки на първо място медиите, които им дават глас.

Защото мъртвите души не се трогват от съдбата на хилядите живи, които ще зависят от техните подписи. Мъртвите души трябва да си отдъхнат. Затова болните трябва да спрат да боледуват. Поне за тази година.

Реформата е нужна. Но тя не бива да се мери в издъхнали тела. 

А когато в една европейска държава с преобладаващо застаряващо население здравната система реши да си вземе почивка от болните, остава да се питаме само едно: кога ще строим гетата и кой ще отстрелва ненужните?

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )