SHARE

На британския референдум за излизане от ЕС руската пропаганда е оказала значително влияние. Това е заключението на агенцията за комуникация и социален анализ 89up, публикувала анализ, който потвърждава думите на премиера Тереза Мей, че Русия е „въоръжила информацията“ по време на изборите в страната.

Рекламите на руската пропаганда, подкрепящи Brexit, са имали четири пъти повече влияние в Twitter от официалните реклами на кампаниите за напускане на ЕС, сочи анализът.

Кремълските рупори Russia Today и Sputnik са публикували 260 антиевропейски истории, които само в Тwitter са били толкова масово споделяни, че са генерирали 134 милиона прочита.

В сравнение – публикациите на двете политически кампании за напускане Vote Leave (официалната) и Leave.eu (тази на Найджъл Фараж) са видени съответно от 33 милиона и 11 милиона души.

Общата равносметка само от изследваните акаунти от агенцията е, че с по 70 000 паунда руската пропагандата е успяла да достигне 8,74 млн. Facebook импресии и 134 млн. души в Twitter.

Проучването показва според анализаторите, че Кремъл е „спечелил Twitter войната“ и се е опитал да се намеси в британската политика.

Анализът идва, след като ръководството на Twitter призна миналата седмица, че само една фабрика за тролове в Русия е поддържала 49 акаунта и публикувала около 1000 съобщения, за да обърне вота на референдума.

„Забелязва се серия от рекламни кампании, която е направила така, че тези материали са достигнали до далеч повече хора, отколкото рекламните материали на кампаниите за напускане“, пише в доклада.

Агенцията също така казва, че Facebook трябва да бъде много по-открит за рекламите по време на референдума през 2016 г.

„По време на предизборната кампания трябва да знаем от кого Facebook приема реклами и те трябва да направят цялостен одит, за да видят дали руската държава не е насърчавала съдържание, което да доведе британския избирател до заключение дали да остане, или напусне ЕС.“

Докладът на агенцията е изпратен на британските депутати, разследващи ролята на фалшивите новини по време на изборния процес.

В британския парламент в момента се води разследване за това каква е била ролята на Русия по време на изборите, като част от депутатите призовават социалните мрежи да информират потребителите си дали не са изложени на руска пропаганда.

89up не е случайна агенция. През 2016 г. тя работи заедно с още няколко неправителствени организации, за да разследва методите на британското правителство за подслушване и следене. За целта те решават да направят кампания как това да шпионираш гражданите си е именно част от методите на Кремъл – и дали наистина британците искат подобно правителство за себе си?

Правителство, което шпионира гражданите си – какво не е за харесване?

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.