SHARE

България, изглежда, е в най-дълбоката ценностна криза в съвременната си история. Държава, чиято национална кауза бе членство в НАТО и ЕС и впоследствие задълбочаване на интеграцията чрез приемането на страната в Шенген и еврозоната, не съумява по никакъв начин да докаже, че е готова да изпълни ангажиментите си.

Българският премиер твърди, че приемането ни в Шенген и еврозоната е национален приоритет. Той получава и подкрепата от европейските лидери за тази кауза, но те държат на това да видят от страната ни резултати.

Вместо това страната ни неколкократно показва, че тя не е способна да извърви този път. От факта, че български премиер и президент говорят за отпадане на санкциите срещу Русия, през провалената съдебна реформа и опитите да се даде на Цацаров възможността да уволнява съдии само като им повдигне обвинение до критиките от еврокомисар, че е „напълно недопустимо“ участието на „Обединени патриоти“ в председателството на Съвета на ЕС заради техните фашистки изказвания – България има редица морални, ценности проблеми, които не ѝ позволяват да бъде пълноценен член на ЕС.

Днес българският премиер заяви, че ако се стигне до война, България е готова да води такава с Русия и наскоро осъди хибридната война, която Кремъл води със Запада и страната ни в частност. В същото време Борисов заяви, че ние трябва да отстояваме нашата „прагматична дружба“ с руския президент, на когото той благодари, че „вече две години президентът Путин си спазва уговорката, която имаме“ в контекста на туризма.

И днес страната ни посреща главния прокурор на Русия Юрий Чайка.

Инквизиторът на Кремъл, гонещ опозицията и враговете на Путиновия режим, замесен в корупционни скандали и нарушаващ човешките права, както и заподозрян в разследването на САЩ за сътрудничество между Русия и кампанията на Тръмп.

Посещение, което започва с оправданието на домакина – Сотир Цацаров, че вината за визитата била на предшественика му Борис Велчев:

„Подписано е едно споразумение за сътрудничество между двете прокуратури и между главните прокурори Чайка и Борис Велчев. В изпълнение на това споразумение г-н Чайка е на посещение у нас.“

Само че, когато през май тази година Цацаров гостува на Юрий Чайка в Москва, тогава използва друго оправдание – а именно, че е подписано  споразумение за сътрудничество между двете прокуратури през 2015 г., което е година след окупацията на Крим от Русия и категорично в рамките на мандата на Цацаров като главен прокурор.

Каквито и да са причините за визитата на Чайка, нищо не може да оправдае приемането му в една европейска столица.

„Тази визита е емблематична за протичащия в страната ни процес на засилваща се ерозия на демократичните институции, укрепване на корупционната дълбока държава и консолидиране на авторитарни властови практики. България е унизена не просто да бъде прокурорска република, но отново да стане 16-а прокурорска република“, написаха от „Да, България“ в своя декларация по повод посещението. Като днес от партията поставиха и надпис на пешеходния мост на „Цариградско шосе“, който е почти на входа на София: „Чайка, вън от Европа!“. Броени часове по-късно бе съобщено, че вече е свален.

Днешното посещение на Юрий Чайка, разбира се, е само прелюдия към очакваната визита на Владимир Путин на 3 март 2018 г. 

Политическият елит на България има раздвоение на личността. Доктрината ни може привидно да наподобява златното правило на Борис III „Винаги с Германия, но никога против Русия“, но то по-скоро днес е с обратен знак „Винаги с Русия, но никога против Европа“. Нека каним и следваме политиката на Кремъл, но ако от ЕС обявят санкции – нека не бъдем против.

А истината е, че доктрината на България навярно дори не е толкова сложна. Тя, изглежда, e основана на простите местни икономически интереси на един тесен кръг, които постоянно се преплитат с инициативите на ЕС, геополитически амбиции на Русия и международното положение.

Българското статукво очевидно желае да е в Шенген и еврозоната, но не и на цената на това да бъде обуздано от върховенството на правото и да му се прекратят икономическите интереси с Русия.

Затова навярно и истинската ни доктрина е „Винаги със статуквото, но никога против големите“.

Снимка: „Да, България“, чиито призив срещу Чайка бе премахнат броени часове след като бе поставен.

 

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat