SHARE

Съдебните заседатели намериха мениджъра на кампанията на Тръмп – Пол Манафорт – за виновен по 8 обвинения за дънъчни и банкови измами. По 10 други обвинения съдебните заседатели не могат да достигнат до консенсус дали Манафорт е виновен или не. Поради това делото бе разделено, като Манафорт ще бъде осъден по осемте обвинения, а за останалите 10, ако прокуратурата реши да поддържа обвиненията, ще има друго дело.

Манафорт е признат за виновен по всички пет обвинения за укриване на данъци, две за недекларирани финанси от чуждестранни банки и две обвинения за банкови измами.

Делото е едно от първите по разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за връзки на кампанията на Тръмп с Русия. В него основните обвинения са за неизплатени данъци и банкови измами, които Манафорт е извършвал за последното десетилетие – от работата му за украинския диктатор Виктор Янукович до кампанията на президента на САЩ Доналд Тръмп.

В началото на септември мениджъра на кампанията на Тръмп го очаква следващо дело за пране на пари за същите деяния.

Междувременно личният адвокат на Тръмп Майкъл Коен доброволно се призна за виновен, след като в щата Ню Йорк днес му бяха повдигнати 8 обвинения: 5 за данъчни измами, 1 за фалшиви показания пред финансова институция и 2 за изборни финансови престъпления (свързани с кампанията на Тръмп).

Майкъл Коен още не е постигнал сделка с прокуратурата за сътрудничество, но се призна за виновен. Обвиненията срещу Коен нямат общо с разследването за връзки на кампанията на Тръмп с Русия, но са разкрити от разследването на Мълър, при което специалният прокурор ги прехвърли на федералното обвинение в Ню Йорк. При претърсването на апартамента и кантората на Коен в началото на април ФБР достгна обаче до множество записи и финансови извлечения, които могат да послужат на разследването на специалния прокурор Мълър. 

SHARE