SHARE

ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица отваря нова страница

В България има място, което за мечките в беда означава убежище, спасение, дом.

През последните 20 години Паркът за танцуващи мечки край Белица е убежище, спасителен оазис, рехабилитационен хъб, първи, пореден или последен сигурен дом за бедстващи мечки. 

Кафявата мечка в България е защитено животно и въпреки това е под постоянна заплаха – от злонамерените действия на бракониери или от добронамерените действия на всички нас, които нарушаваме и застрашаваме естествения й хабитат с различни дейности.

От 19 април 2022 г., паркът в Белица ще посреща отново посетители. Като едновременно с това затваря една успешна страница, за да отвори нова. 

“Парк за танцуващи мечки” изпълни успешно своята мисия и преминава към следващата – “Парк за мечки Белица”. 

“Парк за танцуващи мечки” е открит на 17 ноември 2000 г. от ЧЕТИРИ ЛАПИ и ФОНДАЦИЯ БРИДЖИТ БАРДО с мисията да приюти всички “танцуващи” мечки, които да получат близки до естествените условия на живот възможности, комбинирани с нужната човешка грижа и да бъдат освободени завинаги от човешката експлоатация.

Всяка мечки има собствена история, собствен характер и собствени предпочитания. 

Дана пристигна през 2003 г. и е част от най-стабилната група в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица. Заедно с Чарли, Боби и Нада живеят в мир и разбирателство от първите си години при нас. Тя е развила много черти на характера си, като една от тях включва начина, по който яде хляба си. Дана никога не яде хляб от земята. Първо го събира в устата си, а после го носи на тихо и спокойно място, където го хапва от своите лапи без да бъде притеснявана от други мечки. 

Роден 1993 г. и спасен 2004 г., Чарли е истински цар сред мечките в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица. Той е един от най-тежките обитатели на парка, но същевременно е много спокойно животно, което предпочита да се крие навътре в гората, което го прави трудно забележим. Чарли страда от коксартроза, поради което има задължителен прием на медикаменти и всекидневни тренировки за раздвижване със своите гледачи.

Боби е един от най-знаковите обитатели на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица. Неговото спасяване в ранна възраст, го е пощадило от продължителното носене на вериги, макар често да е бил използван в традиционните за онова време борби между човек и мечка. Страданията му не са го травмирали жестоко и Боби изобщо не се притеснява от посетителите и често прекарва дълго време да ги наблюдава от любимото си място. Поради значителните си размери и тежкия му минал живот в плен, за съжаление, бързо разви напреднал стадий на коксартроза. Заради прогресивният характер на този тип заболявания, Боби получава ежедневно медикаменти и има всекидневни тренировки за раздвижване с неговите гледачи.

Въпреки че Нада е много силна мечка, която се стреми да бъде единствен владетел на нейната територия, тя също обича повече да почива и да похапва. Често може да я видите да въдворява ред и дисциплина гонейки дори мъжкарите от нейната група, но по време на любовния период участва в игрите и придобива благ характер. Нада е в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица от 2003 г.

Оттогава до днес паркът е бил убежище на 32 танцуващи мечки от няколко страни на Балканите. Повечето от настанените в него са бивши „танцуващи мечки“ от България, както и няколко от Сърбия и Албания. 

„Паркът изпълнява целта, заради която е бил създаден преди почти 22 години. С дружните усилия на МОСВ и ЧЕТИРИ ЛАПИ тази жестока практика и всички, някога тормозени с жестока “дресировка” и отглеждани като атракция мечки е прекратена, те са спасени от ЧЕТИРИ ЛАПИ в партньорство с Фондация БРИДЖИТ БАРДО и настанени и угрижвани там. Смяната на името на парка означава, че това защитеното място ще продължи да спасява мечки”, споделя Димитър Иванов, директор на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица.

През годините и успешната работа паркът се налага като убежище за мечки, пострадали от човека – отглеждани в плен или при неблагоприятни условия. Така днес, фондациите основатели, отварят нова страница с преименуването на парка в синхрон с променената му по естествен път мисия.

Днес ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица е постоянен дом за 19 мечки. Освен с годишнината и смяната на името си, паркът вече може да се похвали и с чисто нов уебсайт https://www.bearsanctuary-belitsa.org и с изложба!

На 21 април на Моста на влюбените до НДК ще бъде позиционирана изложбата “Спасените: 20 години история”. Експозицията се реализира в партньорство със Столична община и ще остане до 5 май.

„Това е един вълнуващ визуален разказ, с който искаме не само да напомним историята за спасението на мечките, но и да ги разкажем за първи път  на младата аудитория. За щастие, жестоката практика на “танцуващите мечки” вече не съществува и хората не си спомнят или изобщо не знаят, че до 90-те години на миналия век мечките са били разхождани на верига по софийските улици и на ключови туристически дестинации в страната за забавление. Малко хора днес са наясно, че тази атракция, скандално наречена “танц на мечка”, се е постигала с ужасяващ тормоз и невъобразими мъки. За да не се повтарят грешките на историята, тя трябва да се помни и никога, на никого вече да не хрумва да превърне това гордо и прекрасно животно в “танцуваща мечка”, споделя Деница Славова, ръководител “Комуникации” на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

В над 50 табла с фотоси изложбата “Спасените: 20 години история” ще разходи  българската аудитория из изпълнения с драматизъм, но и със спасение и оптимизъм живот на мечките от Парка за мечки в Белица. 

Тя съдържа снимки, описващи създаването на парка, разказващи историите на мечките, намерили убежище в него, както и тъжните лица на последните танцуващи мечки, докато все още са изпълнявали своя „специален номер”.

Посетителите на изложбата ще могат да научат и полезни факти за вида “кафява мечка” и естествената й среда на живот в България.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.