SHARE

След президентските избори изведнъж гласовитата Марин льо Пен изчезна. От амбицията ѝ да прави нов политически проект в стил “Обединени патриоти” не остана и следа, а тя, макар спечелила второто място на президентските избори и взела 10 млн. гласа през юни на парламентарните избори, остана на незавидното място с 8 депутати, изместена дори от комунистическата партия (която е различна от по-голямото крайноляво движение на Меланшон, също представило се по-добре от Льо Пен на парламентарните избори).

За Льо Пен единствено се чу отново, когато се разбра, че руските ѝ спонсори си чакат инвестираните в кампанията ѝ 9,4 милиона евро и на нея ѝ се наложи да моли поддръжниците си за личните им средства.

Нещата не изглеждаха добре, но лошите новини не спират дотук. Тази седмица втората най-голяма банка в страната, Société Générale, обяви, че изисква от Front National да затвори всичките си банкови сметки и да пренесе финансовите си операции другаде. Същото направи и HSBC, като поради това централната френска банка нареди на друга финансова институция, Crédit du Nord, да отвори сметка на партията. Те са се съобразили със заповедта, но отказват да дадат на Льо Пен чекова книжка или да приемат дарения от привържениците ѝ към тази сметка, оплака се Льо Пен.

Предполага се, че причината е, че партията прала пари, приемани по незаконни канали, съобщава Times, като всички съмнения сочат към руската банка, от която Льо Пен е получила солидния си заем.

Льо Пен, мълчала през последните месеци, бързо си върна гласа и веднага запозря световен заговор срещу нея от “финансовите олигарси” (няма предвид руските).

Съдбата на 9-милионния ѝ заем от Първа чешко-руска банка още не е ясна. Но в изтекла кореспонденция между руски държавни служители, видяна от Financial Times, се разбира, че те са се хвалили, че този е заем е благодарност от страна на Кремъл за нейната подкрепа за отпадането на санкциите срещу Русия.

Въпросната Първа чешко-руска банка е изправена пред обвинения, че не е спазвала банковите регулации, подавала е фалшиви отчети и има дупка от 463 милиона щ.д., съобщава Financial Times.

Така или иначе, очевидно историята с финансите на Марин льо Пен ще има развитие. И то, изглежда, няма да ѝ се хареса.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.