SHARE

Беше разкрит обвинителният акт срещу задържания днес бивш мениджър на кампанията на Доналд Тръмп Пол Манафорт и сътрудника му Ричард Гейтс по разследването за сътрудничество между Русия и кампанията на Доналд Тръмп.

Обвиненията срещу двамата са дванадесет:

1. Конспирация срещу Съединените щати
2. Конспирация за пране на пари
3 – 9. Неотчетени приходи по чуждестранни банкови и финансови сметки за 2011 – 2014 г.
10. Нерегистриран агент на чужда власт
11. Фалшиви или подвеждаши показания по Регистъра на чуждестранни агенти
12. Фалшиви показания по време на разследването

Най-важното от обвинителния акт е, че той не е насочен единствено към корупционната лобистка дейност на Пол Манафорт, а първото обвинение е за „Конспирация срещу Съединените щати“, по което навярно ще последват обвинения и срещу други членове на кампанията/администрацията на Доналд Тръмп.

Първото обвинение обхваща периода около и между 2006 и 2017 г., в който обвиняемите „заедно с други“ са извършвали дейност срещу законното правителство на Съединените щати.

Обвинението по първия параграф не изпада в конкретика, което е сигнал, че скоро ще последват още обвинения и прокуратурата не иска да издава подробности. Дефиницията „заедно с други“ издава, че разследването се води и срещу други членове на администрацията на Тръмп.

Ако се докаже, че кампанията на Тръмп е координирала с Кремъл дискредитиращата информация срещу Хилъри Клинтън, то екипът на Тръмп може да бъде обвинен в конспирация срещу Съединените щати и да се започне процедура по импийчмънт за опит за възпрепятстване на правосъдието и/или участие в тази конспирация.

Преди първите обвинения американските правни експерти твърдяха, че ако се стигне до толкова сериозни обвинения, то те ще са по-скоро за конспирация, отколкото за „държавна измяна“, тъй като формално САЩ не са във война с Русия, a съставът на престъплението изисква лицето да е помогнало на „враговете“ на САЩ.

По отношение на прането на пари Манафорт е обвинен, че е участвал в схема за изпиране на над 75 млн. щ.д. 

За Манафорт също така знаем, че е подписал договор за консултантски услуги на стойност от 10 милиона долара на година с руския олигарх Олег Дерипаска през 2006 г. И впоследствие стана ясно, че не е регистрирал тези пари, а е длъжен да го направи според Акта за чуждестранни агенти в САЩ (FARA).

Манафорт напусна кампанията на Тръмп, след като стана ясно, че е бил лобист на редица диктатори и на олигарси, близки до Кремъл. Една от „звездите“ в портфолиото му е бившият украински президент Виктор Янукович, който бе свален след проевропейските протести в страната през 2013-2014 г. Манафорт е работил дълги години за него. Самият Янукович в момента се укрива в Русия.

Манафорт помогна на Янукович да бъде избран за президент на Украйна през 2010 г. и впоследствие представляваше интересите му пред Вашингтон, включително и по отношение промяната на курса на страната от ЕС към Русия.

Има множество други лица, които по един или друг начин са замесени. Като подробности може да научите тук – „Кремългейт“, всичко, което трябва да знаете за историята на века. 

Целия обвинителен акт срещу него можете да прочетете тук. 

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

SHARE