SHARE

Днес Малала – най-младият носител на Нобелова награда за мир, навърши 20 г. За нейната история и изпитания разказва  бившата първа дама на САЩ Мишел Обама, която отправи специално послание по повода. 

Здравейте всички,

Преди двадесет години, в една част на Пакистан, където жените и момичетата често бяха заглушавани, бе родено едно момиче, което един ден ще използва гласа си, за да промени света.

Нейното име е Малала Юсафзаи и тя е една от моите героини.

Въпреки заплахите от талибански терористи, които забраняват на момичетата от общността ѝ да посещават училище, бащата на Малала – учител – вярва, че дъщеря му трябва да получи образование. И Малала смело говори за изпитанията, пред които е изправена, пишейки блог за страха ѝ, че талибаните ще нападнат училището ѝ.

Талибаните търсят възмездие и през октомври 2012 г., докато Малала и приятелите ѝ пътуват към училище, един от нападателите нахлува в училищния автобус и я прострелва в главата.

За щастие, Малала оцелява и отказва гласът ѝ да бъде заглушен. В последвалите години тя обикаля света, бори се за образование за момичетата и спечели Нобелова награда за мир за нейните изключителни усилия.

Тя постигна всичко това дори преди да завърши гимназия – всъщност тя завърши миналата седмица.

Има млади хора като Малала във всяко кътче на света, които са решени да получат образование, достойно за техните блянове.

В тази нова глава от нашия живот Барак и аз си поставяме за цел да направим нужното да подкрепим тези млади лидери.

Надявам се, че ще се присъедините към пожеланията ми за рождения ден на Малала и за стремежа ѝ всяко момиче да получи шанса да реализира своя безграничен потенциал.

Мишел

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.