SHARE

Републиканският сенатор и бивш кандидат за президент на САЩ Джон Маккейн почете 8-годишнината от убийството на Сергей Магнитски със следното послание, което препубликуваме в неговата цялост. 

Преди осем години днес един руски патриот бе убит от режима на Владимир Путин. Неговото провинение бе, че каза истината, изправи се срещу тиранията и се бори за принципите на свобода. Оттогава насам неговото име е синоним на тези ценности: човешки права, върховенство на правото и справедливост.

Магнитски бе обикновен човек, чието име стана известно заради изключителните обстоятелства на измъчване и убийство. Благодарение на законодателството, което носи неговото име „Магнитски“, днес стана синоним на един от най-важните принципи на демокрацията: отчетността. По този начин почитаме живота и паметта за Сергей Магнитски. Трябва да сме силни, следвайки неговия пример, и с тази сила да подновим отдадеността ни към онези, които продължават битката за свобода по света.

***

Сергей Магнитски бе данъчен адвокат, работил за международни компании, инвестирали в Русия. Той разпространи информацията за огромната кражба и данъчни измами на руските държавници, които са откраднали повече от 230 милиона щ.д. от руската държава. Но руското правителство обвини за престъпленията Магнитски и неговата компания. Той бе хвърлен в един от най-жестоките затвори без съд. Кремъл искаше да принуди Магнитски да се отрече от откритията си – да излъже и да се покае. Той отказа. Той бе отвратен от това, което правителството прави, и отказа да отстъпи от принципите си пред властта. И за този си отказ той бе бит и измъчван. На него му бе отказана медицинска помощ. И след 358 дни в затвора той умря от изключителни болки на 16 ноември 2009 г. Той бе на 37 години. Дори след смъртта му руските съдилища го осъдиха за данъчни измами в показно дело.

През декември 2012 г. Конгресът прокара и президентът на САЩ Барак Обама подписа Закона за отчетност пред върховенството на правото Сергей Магнитски (Sergei Magnitsky Rule of Law Accountability Act), законодателство, внесено от сенатор Маккейн, което дава на федералното правителство възможност да забрани или замрази американски активи на всеки „отговорен за извънсъдебни убийства, изтезания и други груби нарушения на международно признатите човешки права“, извършени срещу разпространители на държавни престъпления и активисти за човешки права в Русия. През 2016 г. сенатор Маккейн бе основен двигател на приемането на „Световния закон Магнитски“, който надгради над постигнатото в световен мащаб. Сега извършителите на корупция и нарушения на човешки права на всякъде по света ще бъдат държани отговорни за своите действия. 

 

Можете да прочетете и показанията на клиента на Сергей Магнитски – Бил Браудър, за това как Актът „Магнитски“ разрушава империята на Путин. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.