SHARE

В разгара на разследването за връзките на Доналд Тръмп с Русия президентът и част от републиканците започнаха масова атака над ФБР и Департамента по правосъдие, като дори се опитват да провеждат пропагандна кампания срещу тях, която да дискредитира техните ръководители като слуги на демократите (а истината е, че както ръководството на Департамента по правосъдие, така и това на ФБР, така и специалният прокурор Робърт Мълър са републиканци).

Не всички републиканци обаче се включват в тази атака, а един винаги се откроява с това, че не се страхува да заема остра позиция – срещу Русия и срещу опитите на президента и съпартийците му да подкопаят основите на държавността.

Публикуваме изявлението на Джон Маккейн в неговата цялост:

През 2016 г. руското правителство влезе в сложен заговор за намеса в американските избори и подкопаване на демокрацията ни.

Русия използва същите тактики, за да повлияе на избори по целия свят – от Франция и Германия до Украйна, Черна гора и отвъд. Режимът на Путин проведе кибератаки и разпространи дезинформация с цел да посее хаос и разклати вярата в институциите ни. И докато още нямаме доказателства, че тези им усилия са повлияли на изхода от изборите, се боя, че те успешно подкладоха политическия раздор и разделението помежду ни.

Последните атаки над ФБР и Департамента по правосъдие не са в полза на американския интерес – нито на която и да е партия, на който и да е президент, а само на Путин. Американскиятьь народ заслужава да знае фактите около продължаващите опити на Русия да подкопае демокрацията ни, поради което разследването на специалния прокурор Робърт Мълър трябва да продължи безпрепятствено.

Нашите политици, включително президентът, трябва да престанат да гледат на разследването през изкривената призма на политиката и скалъпените партизански димки. Ако продължаваме да подкопаваме върховенството на правото – вършим работата на Путин.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.