SHARE

Спечелилото „Оскар“ превъплъщение на Гари Олдман във филма „Най-мрачният час“ е неразривно свързано с изумителното му преобразяване в Уинстън Чърчил, което изисква около три часа в гримьорната.

Става въпрос за работата на гримьора Кажухиро Цуджи, който заедно с колегите си Дейвит Манивоски и Луси Сибик също получи „Оскар“ за работата си във филма.

Цуджи живее и работи в склад в центъра на Лос Анджелис, където хиперреалистичните му скулптури доминират пейзажа. Огромни глави на исторически фигури – сред които се набива на очи огромен бюст на Анди Уорхол, който стои на сребърна основа – са свидетелство за солидната му кариера като художник и майстор на специалните ефекти.

„Имах нужда не просто от гримьор, а от художник за тази роля“, казва Олдман, който успява да убеди родения в Токио скулптор да напусне комфорта на пенсионирането си в полза на филмовата индустрия. „Има само един човек – Кажухиро Цуджи – от когото зависеше ролята ми на Уинстън.“

Цуджи работи в областта на специалните ефекти като гримьор в продължение на 25 години, като една след друга създава хитови продукции. Той получава две номинации за „Оскар“, преди да спечели настоящата за „Най-мрачният час“. Но през 2012 той напуска филмовата индустрия и се посвещава изцяло на триизмерните си портрети.

Когато Олдман праща писмо на Цуджи през 2016, в което го моли да се върне за едно последно участие, любовта на скулптора към известните фигури взема превес над него. Той никога не е имал възможността да създаде историческа фигура за филм.

Трансформацията на Олдман – на 59 и слаб, в Уинстън Чърчил – як и набит 66-годишен мъж, изисква безброй тънки маневри. „Гари изглежда като хрътка, но Чърчил е като булдог“, казва Цуджи.

„Направихме безброй проби в гримьорната – казва Олдман в интервю за  Vanity Fair – и смятам, че носих грима общо 61 пъти, или над 200 часа в гримьорната. Нещо специално се случва, докато стоиш в стола в гримьорната – след около два часа и 45 минути започваш да се вглеждаш в огледалото и виждаш духа на човека. Удивително е.“

Най-великото постижение на Цуджи е създаването не на гумена маска, а на почти невидим слой от грим и протези – най-присъстващия и все пак незабележим елемент на екрана, който помага на Олдман да спечели БАФТА и „Оскар“.

„Удивителното качество на Гари е, че той просто изчезва – казва Цуджи. – След десетина минути започвам да забравям за грима и за Гари, защото той става Чърчил… а това е изключително рядко.“

Снимка: Vulture

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.