SHARE

Имаме новина. Добрият братски „Газпром“ ще свали цените за България, ще позволи свободната търговия с газ в страната и Русия няма да има никакви претенции по несъстоялия се проект “Южен поток”. Всичко това от братска любов към страната (по някои медии – особено „националните“ такива, новината изглежда точно по този начин).

Само че новината е малко по-различна. “Добрият братски „Газпром” всъщност от години поставя в зависимост енергийните пазари в Централна и Източна Европа и ако не бяха действията на Европейската комисия, това статукво нямаше никога да се промени. Всъщност когато говорим за овладяването на българската държава от руски интереси, „Газпром“ излиза на едно от първите места.

„Газпром“ е най-големият доставчик на природен газ за редица държави в Централна и Източна Европа. През април 2015 г. комисията изпрати изложение на възраженията, в което повдигна съмнения, че „Газпром“ изнудва страните от региона за цената на доставките на газ заради господстващото си положение в региона.

И две години по-късно руският гигант, за да предотврати последващи действия от комисията, пое ангажимент да въведе конкурентни цени на газа на тези газови пазари, вкл. на българския.

Ангажиментите ще дадат право на държавите членки да задействат преразглеждане на цените, когато плащаните от тях цени започнат да се различават от тези на конкурентни пазари. И също така „Газпром“ ще увеличи честотата и темпото на преразглеждане на цените.

Отделно от това „Газпром“ поема ангажимента да не иска обезщетения от България по проекта “Южен поток”, или с други думи – няма риск да се повтори казусът с  АЕЦ “Белене” и това страната ни да захранва с милиони руските държавни компании срещу имагинерни реактори или тръбопроводи.

И не на последно място, „Газпром“ поема ангажимента да премахне всякакви клаузи в своите договори, които ограничават свободната търговия с газ. С други думи, ще може да се внася и изнася газ от и за другите пазари на ЕС без никакви ограничения, породени от договорите на страната с руския гигант.

Източник: ЕК

Сега комисията приканва всички заинтересовани страни да представят становищата си относно ангажиментите, след което комисията ще приеме окончателно становище дали ангажиментите представляват задоволителен отговор на свързаните с конкуренцията опасения.

Тъй като България  се намира в поредна изборна сага, в която се обещава строежът на всякакви руски проекти, е добре да се знае, че има институции, които защитават българския интерес.

Изводът: За пореден път “лошият” ЕС предотврати “братска” Русия от това да “милее” за България с високи цени за газ и някое съдебно дело за милиони.

Снимка: REUTERS/Maxim Shemetov 

SHARE