SHARE

Москва е упражнила намеса в италианския конституционен референдум през 2016 г.* и упражнява въздействие в кампанията за предстоящите парламентарни избори в Италия. В САЩ разполагат с доказателства за това. Това потвърждава за La Stampa (един от най-големите и уважавани вестници в Италия, основан през 1867 г.) Майкъл Карпентър, бивш заместник-секретар на отбраната за Русия, Украйна, Евразия и Балканите, бивш директор за Русия на Съвета по национална сигурност на САЩ и съавтор с бившия вицепрезидент Джо Байдън на статия за Foreign Affairs, която разкрива офанзивата на Русия в Италия. С него за La Stampa разговаря Паоло Мастролили, кореспондент на изданието във Вашингтон.

Какво се случи по време на референдума през 2016 г.?

Русия използва едни и същи практики на действие в социалните мрежи, за да въздейства на американските, френските и немските избори. Изполват се тролове и ботове, за да се разпространяват информации с оглед на руските интереси в съответната страна. В Италия целта бе да се дискредитира правителството и да се повлияе на вота “Не” на конституционния референдум.

Как са го направили?

Руските операции за дезинформация, които познаваме по-добре, са проведените от Агенцията за проучвания на интернет (Internet Research Agency – IRA), базирана в Санкт Петербург, тъй като няколко дезертирали служители на тази агенция ни разясниха как функционира тя. Затова по отношение на нея имаме много информация.  Съществуват обаче много други подобни руски мрежи и би било навино да смятаме, че цялата дейност е съсредоточена в IRA. Тази институция обаче представлява добър пример заедно с Russia Today (RT) и Sputnik, за да разберем какво точно иска да направи Кремъл.

Каква точно е била целта в Италия?  

Да се провали референдумът и да се създаде нестабилност. Основните цели на Русия в Италия и в другите западни държави са да предизвикат хаос, дестабилизация на правителствата и да подкрепят разпространението на популистките партии на крайната десница или крайната левица, особено на тези, които имат скептични позиции за ЕС и НАТО. Москва сее социално, етническо, расово, идеологическо разделение, както прави това в САЩ.

Когато Ренци беше във Вашингтон през октомври 2016, бил е информиран за това?

Не знам това. Предполагам, че руското въздействие в Европа е коментирано, но не знам на какво ниво.

Вярно ли е, че през есента на 2016 г. сте изпратили специална мисия в Рим?

По принцип нашата практика в този период беше да предупреждаваме европейските правителства за операциите на руската пропаганда, защото знаехме какво се случва. За съжаление, ако трябва да потърсим собствените си грешки, останахме слепи за това, което правеха в нашата собствена страна. Но със сигурност сме коментирали с нашите съюзници от НАТО, в това число и с Италия, операциите на разрушително въздействие, упражнявани от Москва. Затова е изцяло възможно и вероятно да е имало подобен разговор.

Вярно ли е, че италиански политици са били в Източна Европа на посещения в групи на руски малцинства?

Имаме информация за такива посещения. Матео Салвини от „Северната лига“ е бил в Крим през пролетта на 2014 г., за да се срещне с т.нар. „премиер“ на руските сепаратистки сили. Извън всякакво съмнение италиански политици са били на различни места в Източна Европа,  подкрепяйки скандални позиции от моя гледна точка. (Матео Салвини е лидер на „Северната лига“, популистка и екстремистка дясна партия, фокусирана върху разпространяване на идеи за автономност на Северна Италия, която същевременно поддържа остри антиемигрантски, ксенофобски и дори расистки позиции – бел. ред.)

Какво се случва в перспективата на предостоящите парламентарни избори?

Въз основа на моите анализи върху руската пропаганда и тези на различни органзиации като Hamilton 68 и German Marshall Fund, или Digital Forensic Lab на Атлантическия съвет знаем и имаме достатъчно доказателсво, че Русия подкрепя „Северената лига“ и Движението „Пет звезди“ (Движението „Пет звезди“ на бившия комик Бепе Грило е популистка партия, която поддържа остра антиевропейска реторика – бел. ред.). Не става въпрос само за онлайн подкрепа, но също за политическа подкрепа. Имам предвид например договора между „Северната лига“ и „Единна Русия“, партията на Путин. Имаме данни и за много подобни неща с други организации, като например Руско-ломбардското културно сдружение. Има дълбоки връзки. Не само дигитални, но също политически.

Само „Северната лига“ или също и „Пет звезди“ имат подоби връзки?

Също и „Пет звезди“. Техните лидери също посещават Русия, прегръщайки пропагандната стратегия на Кремъл и използвайки опорни точки, написани в Москва. Те удовлетворяват основните идеологически цели на Путин, отстояват края на санкциите, обвиняват НАТО в агресивна политика, атакуват Европейския съюз. Имат пълното право да правят това като италианска политическа партия, но в същото време трябва да е ясно, че те се вписват изцяло в едни послания, които поддържат тезите на Кремъл. Любопитно е, защото в миналото лидери на движението като Бепе Грило бяха критични към Москва. Интересно е да се запитаме откъде идва тази симбиоза сега?

Можете ли да ни дадете доказателства?

За да разберете как функционира руската пропаганда, трябва да анализирате ботовете и троловете и да следите какво казват те. Ако направите това, ще видите, че в италианските медии има едно пространство, приоритетно благоразположено към „Пет звезди“, „Северната лига“ или към партии от десницата като „Братя на Италия“. Вижте и доклада на Атлантическия съвет, озаглавен „Троянските коне на Кремъл“, в който се обясняват тактиките на руската пропаганда в социалните мрежи в Европа.

Онлайн атаките идват от Русия или от Италия?

Разбира се, от Русия, но подозирам, че има действия и в Италия. Има интернет сайтове, базирани във вашата страна, от типа “Аз съм с Путин”, които показват определено ниво на взаимодействие на място със стратегическите руски послания. Не знам дали това е резултат от пряко сътрудничество с Москва или от паралелни действия, но няма съмнение, че има италиански групи, които разпространяват посланията на Кремъл.

Москва използва ли корупцията?

Със сигурност това е най-силното средство, което Москва използва, за да подрони западната демокрация отвътре. Това може да се види впрочем в цяла Европа чак до моята страна. Нямам конкретни доказателства за финансиране от Москва на италиански политически партии, но бих ви препоръчал да тръгнете и да търсите следите на парите, тъй като е много възможно това да е реална хипотеза. Ако Русия види възможност да използва корумпирани контакти, тя винаги използва тази възжможност.

По какъв начин?

Конкретните форми са различни. Обичайно Кремъл не използва пряко държавни агенти, например дипломати. Прави го чрез олигарси, фирми, свързани с Русия или други свързани лица, трудни за проследяване до Москва. Парите могат да минават през кухи фирми, които трудно се разкриват. Но ви съветвам, търсете парите.

* През 2016 г. в Италия се провежда конституционен референдум по предложените от управляващата коалиция промени в конституцията, свързани с реформиране на законодателната власт, ограничаване ролята на Сената и разширяване правомощията на регионите. Тогавашният премиер Матео Ренци, лидер на лявоцентристката Демократическа партия, обявява, че ще подаде оставка при неуспех на референдума. Вотът “Не”, подкрепен от „Северната лига“, Движение „Пет звезди“ и вътрешната опозиция в партията на Ренци, изхождаща от средите на бившата Комунистическа партия на Италия, събира 59% от гласовете. Провалът на конституционната реформа отслабва управлението на Демократическата партия и умерената десница и води до оставката на Ренци, като същевременно засилва позициите на популистката партия Движение „Пет звезди“ и прави все по-реална хипотезата на евентуална победа на популистите в следващите парламентарни избори.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.