SHARE

Юрий Милнер е руски милиардер и инвеститор в големи проекти, който търси проектите на бъдещето – от социалните мрежи до пътуването в Космоса. В технологичните среди обаче, в които Милнер инвестира, често се повдига въпросът откъде идват неговите пари.

Вече знаем: Юрий Милнер, който чрез компаниите си държи 8% от Facebook и 5% от Тwitter, получава парите си от Кремъл.

Това разкриват новите „Досиета Парадайз“, разкрити от ICIJ, оповестили „Досиетата Панама“ миналата година.

Чрез множество офшорни компании инвестициите на Милнер в Twitter всъщност идват от руската държавна банка ВТБ, използвана, за да финансира политически проекти на Русия.

Друг източник на финансите на г-н Милнер, с които е закупен Facebook, е „Газпром“, според документите, съобщава New York Times.

Чрез тези си инвестиции Юрий Милнер си създава и близки отношения с изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг, който е присъствал и на сватбата му през 2011 г. Двамата – Милнер и Зукърбърг, също така са съветници един на друг във филантропските им организации.

Марк Зукърбърг и Юрий Милнер

Сред другите инвестиции на Юрий Милнер е имотна компания, частично притежавана от Джаред Къшнър, зетя на президента Доналд Тръмп и негов съветник в Белия дом.

По време на президентските избори през 2016 г. в САЩ 126 милиона потребители във Facebook, или малко по-малко от половината население на САЩ, са били достигнати от руските дезинформационни материали, като трите гиганта – Facebook, Twitter и Google, отговаряха на въпроси пред американския Конгрес защо са допуснали чужда страна да плаща, при това в рубли, за политическа реклама в САЩ, след като това е незаконно.

До момента няма доказателства Юрий Милнер да е обвързан с руската пропагандна кампания или да е лобирал тя да бъде неглижирана пред социалните мрежи, в които е инвестирал.
Остава въпросът обаче защо Кремъл е искал да инвестира в тези социални мрежи и дали това не им е дало средство да влияят върху решенията на компаниите.

Разкритията, част от „Досиетата Парадайз“, идват от разкриването на документи от адвокатската кантора Appleby, която има седалища в Бермуда, Каймановите острови, Сейшелите и други дестинации, известни с офшорната си дейност.

Сред другите установени от разследващите журналисти случаи са милиони паундове от частните фондове на британската кралица, инвестирани във фонд на Каймановите острови.

И мащабни офшорни операции на членове на администрацията на президента Доналд Тръмп, на негови съветници и дарители, включително значителни плащания от компания, в която собственик е Кирил Шамалов, зетят на президента Владимир Путин, към фирма на Уилбър Рос, секретаря по търговия на САЩ.

Открит е и фонд на Каймановите острови, избягващ плащането на данъци, който се управлява от главния донор на кампанията на канадския премиер Джъстин Трюдо. Както и данъчни схеми на компаниите Nike и Apple. Сред офшорните сметки се вижда и името на музиканта Боно, който е използвал фирма в Малта, за да плати за дял в търговски център в Литва.

И офшорна мрежа, използвана от двама руски милиардери, включително Алишер Усманов, да придобият дялове във футболните крубове „Арсенал“ и „Евертън“.

Карикатура: ICIJ

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.