SHARE

„Четири месеца до изборите за президент на Русия Кремъл разреши основната интрига на изборната кампания: кои ще са съперниците на президента Владимир Путин. След няколко месеца тайни консултации чиновниците решиха: основният опонент на Путин – основателят на Фонда за борба с корупцията Алексей Навални, няма да може да се регистрира като кандидат.“

За това съобщават източници от администрацията на президента на руската служба на BBC, включително лице, участвало във взимането на решението.

По-рано тази година Руската централна избирателна комисия отказа да допусне Навални до президентскитите избори, но още тогава бе даден намек, че решението може да бъде променено.

През 2016 г. Навални даде заявка да участва на президентските избори, което предизвика руската прокуратура да възобнови разследване за “оргaнизиране на кражба на имущество” срещу него. На 8 февруари 2017 г. съдът призна Навални за виновен и му наложи петгодишна условна присъда.

След присъдата възникна спор дали тя възпрепятства Навални да се кандидатира, тъй като руската конституция забранява на лица, лишени от свобода, да се явяват на избори, но не е изрично упоменато дали забраната важи за условни присъди.

Историята на делото

През 2012 г. прокуратурата образува разследване срещу Навални и бизнесмена Пьотр Офицеров за незаконно присвояване на 400 000 евро.

На 18 юли 2013 г. руският съд намира Навални за виновен и го осъжда на пет години лишаване от свобода, като присъдата е mot-à-mot преписана от мотивите на прокуратурата с тази разлика, че обвинението иска шест, а съдът му присъжда пет години.

Тогава обаче става нещо странно. На следващия ден прокуратурата протестира присъдата на съда с мотива, че Навални не трябва да бъде лишаван от свобода, докато присъдата не бъде потвърдена от по-висша съдебна инстанция.

По това време протестите в Русия продължават и навярно Кремъл уплашен, че ще превърне Навални в мъченик, го освобождава.  През същата година са и кметските избори в Москва, на които Навални решава да се кандидатира и да спечели 27% от вота, като става втори, изпреварен единствено от кандидата на Путин – Сергей Собянин.

Оттогава насетне обаче движението на Навални набира все повече сили, като той е успял да консолидира опозицията зад гърба си, да прави разследвания срещу руското правителство и да възбужда простести из цялата страна. Това довежда до неколкократните му арести и заплахи и през 2016 г., след като Навални обявява, че ще се изправи срещу Путин на избори, същото разследване на прокуратурата е възобновено.

През 2016 г. Върховният съд на Русия решава да върне делото за разглеждане от първоинстанционния съд. Това се случва в момент, в който вече Европейският съд за правата на човека е обявил, че на Навални му е нарушено правото на справедлив процес.

И така на 8 февруари първоинстанционният съд в гр. Киров отново призна Навални за виновен и го осъди този път на пет години условно. Отново присъдата е изцяло преписана от старото съдебно през 2013 г., което от своя страна бе преписано от мотивите на прокуратурата.

Спор дали осъдено условно лице може да се яви на избори обаче реално няма. Кремъл просто иска да държи всички козове в ръцете си. Както през 2013 г. властите го освобождават, за да се яви на кметските избори в Москва – преценили, че протестите в негова подкрепа са по-опасни от кметската му кандидатура, така и сега – решението ще зависи от милостинята на Путин.

Новият „опозиционер“

Опозицонната журналистка Ксения Собчак, чийто баща е бил ментор и началник на Путин като кмет на Санкт Петербург, се кандидатира за президент на Русия.

„На 36 години съм и реших да се кандидатирам за президент. Искам да върна възможността да се гласува „против всички“, е  предизборното ѝ послание, като международните наблюдатели и медии са категорични, че тя е кандидатът на Путин, който да се представи за опозиционер.

Малката победа

За Навални и семейството му остава малката компенсация, че осъди Русия в Европейския съд за правата на човека преди дни.

ЕСПЧ разпореди преди дни на Кремъл да изплати на Алексей Навални 55 000 евро, а на пребиваващия в затвора негов брат Олег над 20 000 евро.

Съдът в Страсбург присъди изплащането заради несправедливи присъди в Русия по обвинения в измама и присвояване на средства от руския клон на френската козметична фирма „Ив Роше“. Олег Навални излежава присъда след делото през 2014 г. и предстои да излезе на свобода догодина, а брат му бе осъден условно.

Делото заради, което Навални не може да се яви на избори, е причина той да осъди Русия.

Остава обаче фактът, че Путин явно се страхува от опозиционера. Очевидно Кремъл се притеснява опозицията срещу режима да се преброи, а това е добър знак, че тя нараства.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.