SHARE

От Весислава Танчева, ПР специалист

„Успехът е наука; осигуриш ли условията, получаваш резултата.“

Не е моя мисъл, но е вярна.

  • Точка първа от условията е да посочиш целта. За да има накъде да тръгнеш…
  • Точка втора е да имаш смелостта да направиш първата стъпка, а после да не спираш да крачиш към целта въпреки бурята насреща ти.
  • Точка трета е да оцелееш по пътя, все пак. Нищо не действа по-демобилизиращо по пътеката към Еверест, от смъртта на шерпа отпред…

Тези неща направиш ли, почти е сигурно, че имаш качества на лидер и хората ще ти повярват, ще тръгнат с теб срещу бури всякакви и ще стигнат целта, вече приели я за своя.

Дефицитът на политическо лидерство е глобален проблем.

Ковид-пандемията като с прожектор го освети  и две години по-късно вече знаем – визионерството и политическите „макари“ наистина спасяват животи и цивилизации!

Липсата им води до атомизация на нации и общества и до милиони хора, превключили в режим на лично оцеляване.

Написах този дълъг увод, защото живеем в най-сложната политическа година от десетилетия насам и всяка дума придобива по пет значения поне, в зависимост кой чете, чий привърженик е и с кой крак е станал сутрин от леглото. 

През февруари  Борисов си позволи да „управлява“ медицинска криза с политически мотивирани решения.  За да не загуби катастрофално изборите на 4 април, той  реши да създаде обстановка на страх около датата и лично разпореди практически пълно отпадане на антиепидемичните ограничения от 1 март 2021, в най-стръмната част на катерещата се нагоре крива на заболеваемостта. 

В един и същи ден бяха отворени училищата, моловете и ресторантите. Логично последва рязък скок в броя заразени, стотици хиляди  се разболяха, някои – тежко. Включително и аз. 

Страхът лиши партиите от пряк контакт с избирателите им,  ограничи изборната активност и ГЕРБ запази относителната си политическа тежест – най-голяма парламентарна група, макар и в пълна изолация.

Изборите през юли поотвързаха кампаниите, но загубата на протестния импулс сработи и новият парламент се оказа точно толкова фрагментиран и неефективен, колкото и предишният.

Сега пак сме в кампания, пак сме в ковид-вълна и пак умират по 200 българи на ден!

Да, Борисов е страхливец и политически опортюнист – никога не е гледал по-далеч от личния си интерес и всичките му решения са мотивирани от необходимостта да остане на власт за да запази възможността на кръга от Шишита, Братовчеди-Ради и Котараци край него да хрупат милиарди на държавна софра. Това е ясно.

  • Но Борисов не е на власт вече половин година!
  • Какво е оправданието на новата власт за хилядите смърти от вече предотвратимо заболяване?
  • Къде са им – извинете моя френски – политическите „топки“ на новите министри, на премиера Янев, на президента Радев? 
  • Да разбирам ли, че пак „управляват“ медицинска криза с политически мотивирани решения? Защо, какво му е хубавото на борисовия пример, та толкова упорито го следват?

Ако изборната победа ви е по-важна от живота на хората, значи сте същите страхливци, като Борисов и блюдолизците му.

И не, не сте моите хора, защото аз никога няма да приема, че цинично и лекомислено ще пратите някой друг на моето легло в „Пирогов“, а хиляди българи ще се озоват „откъм неправилната страна на тревата“, сакън да не загубите някой и  друг антиваксърски процент! 

Това е бягство от отговорност, това е предателство към нацията и държавата, това ви прави същите, като предишните. 

Успехът е наука, казах вече.

А провалът очевидно е хаос, параноя и егоизъм.

Това вече си е мое заключение…

#ВаксинирайтеСе

Препубликувано от фейсбук

SHARE