SHARE

Обикновено в тези класации спорът за първото място е между Дания и Норвегия. E, този път нито една от двете не е в челната десетка.

Чрез тази класация целта е да се покаже как биват възприемани 60 държави на база на различни критерии: “приключенство”, “културно влияние”, “предприемачество”, “световно влияние” и т.н. Тя е основана на проучване, изготвено от едно от най-престижните бизнес училища – “Уортън” към Университета “Пенсилвания”, в което  са взели участие 16 000 души от различни държави. Те са оценили по различните критерии как възприемат всяка една страна по десетобалната система, а резултатите бяха представени в началото на годината на Световния икономически форум в Давос.

Та, кой е на първо място? Германия. Проучването показва, че страната е високо оценявана заради силната си икономика, влиянието ѝ върху световната политика и конфликтите като този между Русия и Украйна, заради лидерството ѝ в ЕС, както и заради позициите ѝ по отношение на имигрантската вълна.

screen-shot-2016-12-29-at-1-30-40-pmСтраната е на първо място по “предприемачество”, като допитаните сочат за причина нейните програми за обучение и корпоративните ѝ инованции. В същото време Германия е на 45-о място от 60 държави по критерия “приключенство”. Като оценката, която получава в подкатегорията “секси”, е 0,1 от 10 бала.

По отношение на световно влияние Германия е на 4-то от 60 места, като допитаните посочват като причини икономическото ѝ влияние, съюзите, в които Германия участва, и ролята ѝ в тях и не на последно място немския лидер – канцлера Ангела Меркел, която е оценена в подкатегория “лидер” с 9,1 от 10 бала.

След германците се нареждат канадците като втори в общото класиране, но страната е наредена на първо място по “качество на живот”. В този критерий влиза както здравната и образователната система, така и пазарът на работа и икономическата и политическа стабилност.

В класация е отредено и 48-о място на България. Страната ни получава сравнително добри оценки заради защита на частната собственост, равенство на половете и религиозна свобода, така също и заради евтините цени както за производители, така и за потребители. Няма да ви изненадаме, че за основни проблеми пред частната инициатива се сочат корупцията и прекалената бюрокрация.

“Най-добрите страни“ е плод на най-обширното събиране на данни, правено някога за това как биват възприемани нациите в световен мащаб”, заявява Джон Герзема, изпълнителния директор на BAV Consulting.

“Тези възприятия допринасят към по-голямата история за това какви ще са стимулите и спирачките на икономическо благоденствие и как се изгражда силен бранд, който да помогне на държавите.”

Докладът оценява 60 държави в 24 категории по широк спектър от критерии – от културното влияние до данъчната обремененост. Данните са извлечени от допитване до 16 000 души от различни държави. Освен училище “Уортън”  в проучването взимат участие и медия – US News & World Report, и рекламната агенция BAV Consulting.

Общо 60-те държави в доклада произвеждат 90% от БВП на света и представляват три четвърти от световното население.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.