SHARE

Напълно в стила на зрелия социалиастически реализъм нашият Първи – премиерът Бойко Борисов подари на сръбския Първи – президента Александър Вучич тази картина.

Картината очевидно е предназначена да увековечи строежа на „потока“, който е известен като руски, турски, а нашият Първи удобно го нарича Балкански.

Не знаем защо нашият Първи не се е похвалил с този умилителен жест от профила си във Фейсбук, нито пък е разказал за него от основната си трибуна през последните месеци – вездесъщата джипка. Вълнуващата новина достигна до България, след като беше публикувана първо в белградския ежедневник „Новости“ и препубликувана от агенция „Фокус“, която често се изполазва като трибуна на властта.

Реакциите не закъсняха.

Известните киберкарикатуристи веднага бяха готови със своите колажи.

„Банкси поток“ е заглавието на колажа на Валдес Радев.

„Всички ше омрем, но изкуството остава…“ е надписът над колажа на Станислав Беловски.

Бихме казали „И благодарим за рибата…“, но всичко това е твърде реално, а за да бъде преживяно, очевидно не трябва да бъде приемано насериозно. Което само по себе си е вече много, много опасно.

Допълваме развитието на ситуацията:

В отговор на всеобщото възхищение, пресцентъра на МС публикува официално съобщение. Публикуваме го без съкращения:

„По инициатива на Консорциума „Аркад“, който е изпълнител на линейната част на проекта за разширението на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската граница до българо-сръбската граница, са изработени поредица от картини, предназначени за предстояща изложба в Националния исторически музей. Изложбата се организира съвместно от „Аркад“,

„Булгартрансгаз“ и НАИМ при БАН и ще покаже археологически артефакти, открити по трасето на „Балкански поток“.Една от картините, чийто художник е Симеон Кръстев, е връчена от „Аркад“ на „Булгартрансгаз“, които в последствие я предават на министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът реши картината да бъде изпратена на президента на Сърбия Александър Вучич като спомен от посещението му в България през юни миналата година, когато българският министър-председател и сръбският президент направиха оглед на строителството на „Балкански поток“. В рамките на вчерашната среща в Министерския съвет министър-председателят Борисов изпрати картината на президента Вучич чрез министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович и съпругата на сръбския президент – Тамара Вучич, която е специален съветник в кабинета на министъра на външните работи. Картината е подарена по протоколен път и правителствената информационна служба не разполага със снимки.“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.